ON-LINE: Po sečtení 40 % okrsků vede Pavel. Predikce naznačují, že se stane prezidentem

Ve 14 hodin se uzavřely volební místnosti a nyní probíhá sčítání hlasů. O výsledku by mělo být jasno kolem půl čtvrté odpoledne. Předběžné výsledky naznačují, že budoucím českým prezidentem bude generál ve výslužbě Petr Pavel.

Aktuálně vede ve většině krajů a okresů. Sečteno je přes 40 % okrsků (69,04 % účast), přičemž Andrej Babiš je ve vedení v Ústeckém, Karlovarském Olomouckém a Moravskoslezském kraji, ve zbytku Pavel. Nejsilnější podporu má generál ve výslužbě aktuálně v Praze (přes 76 %) a u Čechů žijících v zahraničí (přes 92 %).

[chooze:article;value:486903]

​​Oba prezidentští kandidáti zamířili do volebních místností už v pátek. V obci Černouček odvolil krátce po třetí hodině Petr Pavel. V pražských Průhonicích k volbám okolo čtvrté hodiny zamířil i Andrej Babiš. S oběma kandidáty přišly k volbám i jejich manželky.

Svůj hlas v pátek dal i prezident Miloš Zeman, který tradičně odvolil v Lánech. Premiér Petr Fiala (ODS) k volební urně zamířil v Brně a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Telči na Jihlavsku. K volbám přišla i neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová či senátor a neúspěšný kandidát Pavel Fischer.

[chooze:minuta;value:702271d8-4393-48bc-ad2e-7541114dcbe1]

[chooze:gallery;value:30150]

Zájem o volby je velký. Politologové čekají rekordní účast:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.