V Kyjevě se neválčí, tvrdila učitelka z Prahy. Přišla o místo, už ji stíhá i policie

Celou kauzu odstartovala loni v dubnu hodina slohu. Učitelka z pražské základní školy popírala, že by na Ukrajině probíhal válečný konflikt. Místo toho šířila informace předkládané ruskou propagandou. Když děti pochopily, že slova učitelky jsou v rozporu s realitou, začaly hodinu nahrávat. Audiozáznam trvá osmnáct minut.

"Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje," prohlašovala učitelka na videu, které pořídil jeden z žáků a zveřejnil portál Seznam Zprávy.

Když studenti oponovali, že viděli záběry hořícího Kyjeva ve zprávách, vyzvala je, aby se nespoléhali na reportáž v televizi, ale pátrali po dalších zdrojích informací.

[chooze:article;value:486652]

​V nahrávce také tvrdila, že v Donbasu od roku 2014 Ukrajinci zabíjeli ruské obyvatelstvo. "Ti Rusové byli v té oblasti Doněcka a Luhanska zabíjeni a likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti atd. A probíhalo to neustále od roku 2014," zaznělo ve třídě.

Ačkoliv používala slova, kterými ruská propaganda obhajovala invazi na Ukrajinu, učitelka neměla pocit, že by při výuce nějak pochybila. Novinářům tvrdila, že "pracovala pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty".

Jakmile se nahrávka dostala do rukou ředitelky školy, okamžitě se rozhodla s češtinářkou rozvázat pracovní poměr. Učitelka nesouhlasila, a i když nakonec školu přece jen opustila, ještě na ni podala žalobu.

Nyní se výroky bývalé učitelky zabývá policie. "V dané věci bylo policejním orgánem zahájeno dne 13. ledna 2023 trestní stíhání jedné fyzické osoby pro jednání, které bylo kvalifikováno jako přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia," sdělil v pátek TN.cz mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Celá záležitost se bude nadále ještě vyšetřovat. Až poté, na základě veškerých předložených důkazů, státní zástupce rozhodne, jestli podá žalobu. Obviněné by v případě odsouzení hrozilo šest měsíců až tři roky vězení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.