Prezidenta volí i v domovech důchodců. Komise vyjely také do nemocnic

Paní Sazimová z Jablonce nad Nisou je aktuálně nejstarší voličkou v Libereckém kraji. Je jí úctyhodných 102 roků a přesto přišla volit. "Ani to nebolelo," řekla poté, co do volební urny vhodila svůj hlas.

Původem Polka zažila válečné hrůzy jako pětadvacetiletá. Špatnou životní zkušenost má jak s Rusy, tak i s Němci. Volba prezidenta je pro ni na prvním místě a rozhodování pro ni tak nebylo těžké.

Z dvou set seniorů se v libereckém Domově pro seniory rozhodlo svého příštího prezidenta vybrat 81 důchodců, což odpovídá zhruba 40procentní účasti. "Musím říct, že u nás je to rekord oproti všem volbám, které jsem tady zažil," okomentoval ředitel Domova pro seniory v Liberci Jan Gabriel.

[chooze:article;value:486870]

​Prezidentské volby jsou pro některé klienty velké téma. "Pozorovala jsem to v televizi všecko. Udělala jsem si o všech úsudek," řekla 99letá paní Zdenka. "Je to slavnostní okamžik," souhlasila paní Eva.

Nejdříve volí ti, kteří jsou schopní dojít do volební místnosti. Pak komise musí za nemohoucími staroušky, kteří chtějí odvolit, na jednotlivé pokoje.

Volební komise obcházejí s přenosnou urnou i pacienty nemocnic, jako třeba právě v Liberci, kdy v pátek takto odvolila necelá stovka lidí na psychiatrii, onkologii, urologii nebo třeba chirurgii. Chybějící plenta a zajištění soukromí na lůžkách není pro komisi žádným problémem.

"Měl jsem jasno, dá se říct, od začátku," řekl pan Bohumil. "Jsem ráda, že můžu takhle volit," dodala paní Jaroslava. Svého budoucího prezidenta si v pátek vybírali i vězňové.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.