K Zemi se blíží asteroid velký jako autobus. Proletí blíž, než létají družice

V noci ze čtvrtka na pátek proletí kolem Země asteroid. Astronomové jej objevili v sobotu a předpokládá se, že je velký zhruba 3,5 na 8,5 metru. Lze ho tedy velikostně přirovnat k dvoupatrovému autobusu.

Jak píše web The Mirror, nejvíce se asteroid přiblíží Zemi ve čtvrtek 19:27 východního času. V České republice tomuto času odpovídá pátek 1:27. Podle NASA se bude jednat o největší přiblížení asteroidu k Zemi, které se kdy podařilo zaznamenat.

[chooze:article;value:475437]

Vesmírný objekt pojmenovaný jako 2023 BU se přiblíží k cípu Jižní Ameriky. Kolem Země proletí z blízkosti 3 600 kilometrů. Jedná se o vzdálenost 10x nižší, než je výška, ve které létají geostacionární družice, tedy ty, které se pohybují stejnou rychlostí, jako je oběh Země kolem vlastní osy.

NASA zároveň upozorňuje, že nehrozí střet asteroidu se Zemí. I kdyby těleso letělo přímo na naši planetu, je podle odborníků tak malé, že by většina shořela při vstupu do atmosféry a na Zemi by pak dopadly jen zbytky v podobě malých meteoritů.

Asteroid obíhá kolem Slunce a než se přiblíží k Zemi, bude jeho dráha přibližně kruhová. Gravitace Země jej však vychýlí a změní tak trajektorii jeho letu. Původně mu oběh okolo Slunce trval 359 dní. Po proletu kolem Země a vychýlení se však doba obletu prodlouží na 425 dní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.