Německo i USA pošlou tanky na Ukrajinu. Odborníci popsali, jak to změní válku

Německý kancléř Olaf Scholz potvrdil, že jeho země daruje Ukrajině moderní západní tanky a umožní, aby tak učinily i další spojenecké země. Tanky Leopard 2 mohou společně s dalšími západními stroji znamenat významný průlom v bojích s Ruskem. Potvrzuje to vojenský analytik Jiří Vojáček. "Situace se na bojištích může hodně změnit. Já odhaduji, že by průlom mohlo znamenat asi 200 tanků. Ukrajinský prezident mluví o třech stovkách. Já očekávám, že by tam už nyní mohla dorazit první stovka kusů této bojové techniky," upřesňuje Vojáček.

Pokud nyní Ukrajinci získají desítky západních tanků, musí to znamenat výraznou změnu v průběhu bojů také podle dalšího odborníka, vojenského analytika Lukáše Visingra. "Už na Ukrajině začaly vznikat nové mechanizované brigády, které používají jen západní techniku. Američané pro ně chtějí každý měsíc vycvičit 500 vojáků. To znamená každé čtyři týdny celý nový prapor," říká VIsingr.

[chooze:article;value:486310]

​Všechny západní tanky dodávané na Ukrajinu jsou lépe pancéřované než ty sovětské, ale také mnohem těžší. Mají ovšem silné motory, se kterými jsou i lépe pohyblivé. Americký Abrams nemá klasický dieselový motor ale plynovou turbínu, což je zcela jiný typ pohonu. Je velmi výkonný, tichý. A taktéž značně žíznivý, navíc se tankuje letecký petrolej.

Ve středu večer americký prezident Joe Biden dodání amerických tanků na Ukrajinu potvrdil. Zamířit jich tam má 31, tedy jeden tankový prapor. Zdůraznil však, že nejde o hrozbu Rusku jako takovému. Dodal také, že spolu s tanky získá Ukrajina přístup k náhradním dílům, vyprošťovacím vozidlům a výcvikovým střediskům v USA, uvádí americká televize NBC.

Západní stroje jsou též lépe uzpůsobeny pro noční vidění, a dá se proto očekávat, že Ukrajina bude hodně aktivní v noci díky termovizi. "Většina sovětských strojů používaných na Ukrajině termovizi, která je vhodná i do mlhy a deště, ještě nemá," upozorňuje Vojáček.

Německo s dodávkami Leopardů dlouho otálelo. Důvod byl podle Vojáčka čistě obchodní – němečtí zbrojaři se totiž obávají, že záběry zničených Leopardů z bojů mohou oslabit zájem o tyto tanky ve světě. Jedná se přitom o důležitý německý exportní artikl.

"Nejlepší by bylo, kdyby Ukrajina dostala stovku jednoho typu tanku. Tak to ale nebude. Půjde o všechny hlavní západní konstrukce – Leopardy, Abramsy i britské Challengery a francouzké Leclerky," uvádí Vojáček.

Výcvik potrvá měsíce

A domnívá se, že zapojení nové techniky do bojů může trvat i měsíce. "Jeden stroj bude mít uvnitř popisky německy, francouzsky, další anglicky. A mohou přijít finské i polské," popisuje Vojáček složitosti zácviku na nové tanky. "Bojovému nasazení bude předcházet minimálně tříměsíční cvičení," dodává. Finštinu přitom nezmiňuje náhodou – minimálně desítky Leopardů si všimla média na cestě do finského přístavu. Ty jsou pravděpodobně na cestě na Ukrajinu. Další tanky pak Ukrajině pošle také Norsko. Podle agentury AP to oznámil norský ministr obrany.

"Ukrajinci budou rádi, pokud si jejich nové tanky zastřílejí během jara. Spíše ale očekávám začátek léta," upozorňuje odborník s odkazem na složitý výcvik. "Každému školení vojáků obvykle předchází výcvik instruktorů, kteří se teprve následně dělí o znalosti s dalšími," připomíná Vojáček.

"Aby to nebylo jednoduché, tak jen Leopardy obdrží Kyjev minimálně ve třech verzích 2A4, SA5 a 2A6, celkem počítám, že i se sovětskými stroji bude Ukrajina provozovat celkem 25 typů různých tanků," říká Vojáček.

Specialitou některých amerických tanků Abrams jsou pancíře zodolněné ochuzeným uranem. Vojáček ale nepředpokládá, že by je Spojené státy daly k dispozici Ukrajině. Spíše se podle něj bude jednat o verze s wolframovým pancířem, aby ruská propaganda nemohla obvinit Američany, že vyvážejí na Ukrajinu radiaci.

Tanky v moderní válce

I když v minulosti někteří vojenští experti tvrdili, že tanky jsou už přežitým typem zbraně, Vojáček upozorňuje, že to není pravda. Důkazem je i právě situace na Ukrajině. "Pan generál Šedivý tvrdí, že kam nevstoupí pěšák, tam to není dobyté. Dříve se NATO snažilo uplatňovat taktiku letecké převahy. Kam nešlápne voják, tak to území ale dobyté není," dodává Vojáček.

[chooze:article;value:486012]

​Česká republika podle odborníka dodala na Ukrajinu asi čtyřicet sovětských tanků T-72. U nás se modernizují i tanky od českých zbrojařů, které si od nich Kyjev kupuje. A Česko též pro Ukrajinu renovuje asi devadesátku T-72 z Maroka. Ty u nás mimo jiné získají zmiňovanou termovizi či dynamické pancéřování s novou municí. Projekt financuje USA s Nizozemím.

I před válkou měla Ukrajina tisíce tanků, šlo ale hlavně o T-64, které jsou starší než T-72. Na Ukrajině se ale vyráběly. Země jich od vypuknutí bojů už hodně ztratila.

Podle analytika Lukáše Visingra však nejde jen o počet a kvalitu tanků, ale také o jejich způsob využití v bojích. "Na začátku války měli Rusové lepší tanky než Ukrajinci, ale nedopadlo to dobře, protože je nasadili špatně. Pak jsme slyšeli různé teze, že ruské tanky jsou zastaralé, což ale není pravda. Tanky musejí být nasazeny jako součást taktiky kombinovaných zbraní," uvádí odborník. "Ukrajinci jsou ale po taktické stránce daleko lepší a dokázali Rusy porážet, i když ti měli lepší techniku," dodává VIsingr.

Ukažme Němcům, jaké si zvolili nacisty, hřímá ruská propaganda

Už úterní nepotvrzené zprávy, že se Němci rozhodnou tanky Ukrajině poslat, vyvolaly bouři u prokremelských médií. Moderátor politických diskuzních pořadů Vladimír Solovjov vyzval armádu, aby provedla útoky na Berlín.

"Myslím, že je čas poslat jasnou zprávu, že Německo považujeme za stranu konfliktu, a když se na Ukrajině objeví Německé tanky, povede nás to k tomu, že budeme německé území, vojenské základny a další místa brát za legitimní cíle," rozčiloval se a spílal novému ministru obrany Borisi Pistoriusovi, kancléři Scholzovi a ministryni zahraničí Annaleně Baerbockové.

"A německý národ uvidí, jaké nové nacistické vůdce si vychovali a přivedli k moci!" zuří Solovjov.

https://twitter.com/francis_scarr/status/1618010872995270657

Se svým prohlášením přišla také ruská ambasáda v Berlíně. Podle ní se konflikt na Ukrajině dostává na jinou úroveň konfrontace. A Německo je kvůli příslibu dodávky tanků v rozporu s některými staršími proklamacemi svých politiků.

Ukrajinci žádají vyspělejší tanky. Toto jsou horcí kandidáti:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.