Francie chce na olympiádě zvýšit bezpečnost. Nasadí chytré kamery

Kamery, které rozeznají podezřelé odložené zavazadlo, nepokoje v davu nebo lidský obličej. O jejich instalaci uvažuje Francie jako o bezpečnostním opatření pro olympijské hry v roce 2024. Zelenou dal nově návrhu tamní senát.

"Samozřejmě z hlediska zajišťování bezpečnosti je to nástroj, který je užitečný. Ty technologie neskutečně pokročily a je díky tomu možné skutečně zachycovat konkrétní obličeje a srovnávat je například s databází hledaných zločinců," myslí si bezpečnostní analytik Josef Kraus.

Jenže právě systémy na rozpoznávání obličejů považuje za problematické část europoslanců. Ti by je rádi zakázali napříč Evropskou unií v rámci zákona o umělé inteligenci, který se nyní připravuje. "Největší nebezpečí je, že systém vás zachytí, když vybočujete svým chováním z davu. Nutí společnost se přizpůsobovat. Lidé se pak snaží chovat co nejvíc jako ostatní," vysvětluje rizika německý europoslanec Patrick Breyer.

[chooze:article;value:486492]

"Já si myslím, že je to naprosto nepřijatelné. Takovéhle systémy vidíme v autoritářských režimech a víceméně vedou k tomu, že je možné identifikovat každého člověka na každém jeho kroku," souhlasí s ním jeho kolega z České pirátské strany Marcel Kolaja.

Podobné systémy už teď běžně fungují například na letištích, hlavně v západní Evropě, ale také v obchodních centrech nebo nemocnicích.

[chooze:article;value:486411]

Ne všichni europoslanci ale mají k této technologii odmítavý postoj. "Mně tyto technologie nevadí a nechal bych na rozhodnutí každého státu Unie, ať si zvolí, jakými způsoby a jakými prostředky zajistí bezpečí svých občanů," říká Ondřej Knotek z hnutí ANO.

Francie by zavedením systému ráda předešla nepokojům, které zemi zachvátily například na konci loňského roku při fotbalovém mistrovství světa. Považuje ho také za prevenci teroristických útoků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.