Policie je na stopě viníka požáru v Českém Švýcarsku. Nasadila i satelity

Policie je na stopě viníka požáru v Českém Švýcarsku. "Můžu říct, že se zabýváme okruhem osob, které se v té lokalitě v tu dobu nacházely, a dá se z našeho pohledu říci, že mohou být za jistých okolností podezřelé z toho, že se mohly založení požáru nějakým způsobem účastnit," sdělil v úterý k případu pro web iDnes.cz náměstek ředitele kriminální policie Zbyněk Dvořák.

Policisté při vyšetřování použili také satelitní snímky od české armády a evropské agentury Copernicus. Díky nim se jim podařilo upřesnit kdy a kde požár vznikl. "Můžeme s jistotou tvrdit, že ke vzniku požáru došlo v lokalitě bočního hřebenu Malinového dolu," doplnil Dvořák.

[chooze:article;value:475762]

Satelitní snímky mají pomoci také s modelováním šíření požáru. "Stále se nacházíme ve fázi prověřování. Máme před sebou ještě řadu měsíců," řekl Dvořák Deníku.

Požár v národním parku České Švýcarsko v červenci loňského roku byl nejrozsáhlejším požárem v dějinách Česka. Zasáhl přes tisíc hektarů lesa a bojovalo proti němu asi 6 000 hasičů a 400 kusů techniky. Evakuováni museli být obyvatelé Vysoké Lípy u Jetřichovic, Hřenska a osad Mezná a Mezní Louka. Jen náklady na zvládnutí požáru vyčíslili hasiči na skoro čtvrt miliardy korun. Národní park pak škody odhadl na asi 100 milionů korun.

Zázrak přírody. České Švýcarsko se po požáru začíná opět zelenat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.