Rusko má dalšího nepřítele. Putin rozzuřil srbského prezidenta

Ruské zpravodajství zveřejnilo video, ve kterém údajní dobrovolníci ze Srbska cvičí po boku vojáků z Ruska. Video ale v Srbsku vyvolalo pobouření. Podle deníku BBC navíc odhalilo složité vztahy s Moskvou.

Verbování Srbů má mít prý na svědomí Wagnerova skupina. Podle agentury Reuters na ni proto srbští proukrajinští aktivisté podali trestní oznámení. Mezi obviněnými má být i ruský velvyslanec v Srbsku Aleksandr Botsan-Kharčenko i šéf srbské státní bezpečnosti Aleksandar Vulin.

Podle tamního právníka Čedomira Stojkoviće má Srbsko důvodné podezření, že Vulin vydal rozkaz nařizující to, aby se činnosti wagnerovců v Srbsku nebránilo. Ruskému velvyslanci by pak podle něj mělo být nařízeno, aby opustil zemi.

[chooze:article;value:485017]

​Video rozzuřilo srbského prezidenta Aleksandara Vučiće. V celostátní televizi se měl pak proti jednání Putinových vojenských sil ohradit. Údajně řekl, že nerozumí tomu, proč wagnerovci oslovují kohokoliv ze Srbska, když vědí, že je to proti jejich předpisům.

V Bělehradě se navíc měl v ulicích objevit znak wagnerovců. Počet rekrutů, které se podařilo naverbovat, ale údajně není velký. Srbsko kvůli zapojení do "bojů na zahraničních frontách" měly odsoudit už více než dvě desítky lidí.

Kritici přitom Srbsko často obviňovali, že upřednostňuje své dlouholeté přátelství s Ruskem před ambicí vstoupit do EU. Srbský prezident Aleksandar Vučić v narážce na aktuálně nestabilní vztahy s Ruskem uvedl, že Srbsko není jedinou zemí, která se k válce na Ukrajině staví "neutrálně", a že s prezidentem Putinem už "mnoho měsíců" nemluvil.

Třetí společné prohlášení lídrů EU a NATO vyzve Rusko ke stažení vojsk z území Ukrajiny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.