Zemřela sestra herce Petra Štěpánka. Kristině Taberyové bylo 71 let

Smutnou zprávu oznámil na facebooku ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. "Kristina Taberyová, vzdělaná, noblesní a pronikavě chytrá dáma, která na začátku 90. let stála u vzniku Člověka v tísni, po dlouhé nemoci zemřela," napsal.

Smrt její rodinu velmi zasáhla. "Tohle je zpráva, které jsem se bál, že ji jednou budu muset napsat. Včera nám zemřela maminka. Nejstatečnější a nejúžasnější člověk, kterého jsem poznal. Právě kvůli ní jsem tak velký zastánce woman power, protože jsem vyrůstal s pohledem na mamku. Její empatie, statečnost, intelektuální rozhled, pracovitost, cit pro spravedlnost a láska k nám byly naprosto neuvěřitelné," napsal na facebooku ve čtvrtek Kristinin syn Erik Tabery.

Taberyovou trápila dlouho rakovina. "20 let bojovala s rakovinou, prostě se se svojí zarputilostí rozhodla, že se pustí do léčby. Nemoc se vracela, zase bojovala. Ale sama říkala, že to stojí za to," doplnil Tabery.

Ještě v prosinci se Taberyová účastnila on-line zasedání Správní rady Člověka v tísni. "Kristina nám byla stále nablízku, vždy byla ochotna pomoci, byla podporující, laskavá, ale i kritická. Byla dlouholetou členkou naší Správní rady," doplnil Pánek.

Její zdravotní stav se však v posledních týdnech zhoršoval. "Ale pak odešla rychle, klidně a ve spánku. Jak si to přála. Takže bolest obrovská, ale čistě sobecká, protože ji tu nemám. Měla krásný život. A musím říct, že vědomí, že odešla s tím, že o naší lásce věděla, je nesmírně ulehčující," uzavřel Tabery.

[chooze:article;value:475588]

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) ji chce navrhnout na státní vyznamenání. "Položila základy Člověka v tísni tak, jak funguje dodnes. Paní Taberyovou navrhnu na státní vyznamenání," sdělila Richterová na twitteru.

Kristina působila jako režisérka, scenáristka a dramaturgyně. Byla jedním ze čtyř dětí herce Zdeňka Štěpánka. Ze sourozenců však zůstal na světě už jen herec Petr Štěpánek. Toho fanoušci mohli v posledních letech vídat jako Eduarda Valšíka v Ordinaci v růžové zahradě 2. Zazářil také v řadě dalších filmů, seriálů i pohádek.

[chooze:gallery;value:30066]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.