Zeman chtěl zastavit vyšetřování svých kumpánů. Fiala to zarazil

Abolice, o jejíž spolupodpis žádal minulý rok v létě Zeman premiéra Fialu, měla znemožnit trestní stíhání v kauzách skartace zprávy o výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hrad. Petr Fiala však prezidentovi nevyhověl a abolici odmítl podepsat. Deníku N to potvrdilo osm zdrojů z Úřadu vlády i Hradu, které si přály zůstat v anonymitě.

Podle nich Zeman v dokumentu neuvedl žádná konkrétní jména, kauzy se však točí kolem známých osobností. V případě vrbětické zprávy se jedná mimo jiné o hradního kancléře Vratislava Mynáře, který skartaci nařídil.

[chooze:article;value:453745]

​"A druhý případ se týkal toho, že důstojník BIS vynášel prezidentovi na Hrad utajované skutečnosti o údajných odposleších jeho okolí," prozradil jeden ze zdrojů. Mluvčí BIS Ladislav Šticha ale probíhající vyšetřování odmítl komentovat.

Co se samotného pokusu o abolici týče, záležitost nechce blíže komentovat ani Hrad, ani Úřad vlády. "Pan premiér se nebude vyjadřovat," vzkázal mluvčí Fialy Václav Smolka. Redakce TN.cz oslovila i prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka, odpověď ale neobdržela.

Komentovat to nebude ani ministerstvo spravedlnosti, oznámilo to na twitteru.

https://twitter.com/SpravedlnostCZ/status/1616385200430190592?s=20&t=SuzDqE1WhM273103NuHH5Q

Využívání abolice

Ústava prezidentovi umožňuje rozhodnout o abolici. "Protože je to tam ale obecně, tak je toto právo podřízeno rozhodnutí premiéra," vysvětlil televizi Nova právník Tomáš Sokol. "Ta pojistka je tam přesně proto, že je vytýkáno právu tohoto charakteru, tedy amnestii či abolici, že je to jakýsi feudální relikt. Proto je to u nás podřízeno ještě souhlasu moci výkonné, tedy vlády, premiéra," doplnil.

[chooze:article;value:481588]

​V minulosti sáhli po abolici všichni čeští prezidenti. Václav Havel jejím prostřednictvím například zastavil trestní stíhání 78letého muže, který si pěstoval konopí kvůli léčbě Parkinsonovy choroby. Jeho nástupce Václav Klaus ji udělil dvěma mužům z důvodu jejich zdravotního stavu.

Miloš Zeman tohoto práva už také využil. V roce 2016 prostřednictvím abolice zastavil stíhání muže, který v důsledku poškození mozku nebyl schopný trestní řízení chápat. Letos v březnu se Zeman a Fiala dohodli na tom, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinou, garantují beztrestnost právě udělením abolice.

Loni v prosinci dostal Hrad za skartované dokumenty pokutu 60 tisíc korun:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.