Oblevě i drahým energiím navzdory. Do skiareálů se vracejí lyžaři

Nejdříve covid, teď teplé počasí a vysoké ceny energií. To vše komplikovalo během této a předchozích zimních sezon život provozovatelům skiareálů v Česku. Některé musely dokonce na několik týdnů úplně zastavit provoz.

"Podmínky nebyly ideální, ale my jsme si s tím poradili. Byli jsme jeden z mála areálů, který udržel provoz i přes oblevu, takže zatím to hodnotíme pozitivně," okomentovala situaci mluvčí skiareálu Lipno Olga Kneiflová.

[chooze:article;value:485494]

"Aktuálně se lyžuje na jedné sjezdovce, ale další budeme přidávat. Od soboty budou v provozu tři sjezdovky a tři lanovky. Zasněžujeme tak, jak nám podmínky dovolí, protože toho přírodního sněhu je zatím opravdu méně," doplnila mluvčí. Kvalitu sněhu si prý ale lyžaři i tak pochvalují.

Z covidu se podle Kneiflové české skiareály zatím úplně nevzpamatovaly, ale pracují na tom. "Věříme, že další sezony už budou normální," dodala. Díky obnovenému zájmu lyžařů si prý poradí i se zdražováním. "Češi se vrací na hory a my jsme za to rádi. Jejich pobyty se navíc prodlužují, takže nejsou jenom jednodenní nebo dvoudenní. Velkou část lyžařů tvoří také školy," tvrdí Kneiflová.

[chooze:article;value:473490]

"Kvůli energiím jsme skipasy zdražili o osm procent. Takže ke zdražení došlo, ale je to hluboko pod současnou hladinou inflace," vysvětlila mluvčí s tím, že ani na kvalitu služeb by nemělo mít zdražování vliv.

Kromě Čechů přijíždí na Lipno i lyžaři z Rakouska. "Do areálu vyráží například rakouské rodiny s dětmi, aby si mohly zalyžovat," sdělila mluvčí. Podle ní je jejich areál dětem maximálně přizpůsoben. Roli údajně sehrálo také to, že na rakouské straně hranic museli vlekaři sjezdovky kvůli nedostatku sněhu zavřít. A znovu je otevřou až příští týden.

Běžkaři mají ale zatím smůlu. Sněhu totiž dosud příliš nenapadlo. "Sněžná děla máme spíš na zasněžování sjezdovek. Takže pokud není přírodní sníh, tak jsou tratě v areálu zavřené," vysvětlila Kneiflová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.