Na Pavla v Brně čekaly tisíce lidí, Babiš stihl navštívit hned tři města

Kandidáti na post hlavy státu, generál ve výslužbě Petr Pavel a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, využívají poslední dny prezidentské kampaně k návštěvě regionů. Pavel v pátek zakončil pracovní týden návštěvou míst a mítinky v Ostravě a Brně. Babiš zamířil do Liberce, následně do Jablonce nad Nisou a večer stihl ještě Děčín.

Den Petra Pavla

Prezidentský kandidát Petr Pavel strávil večer a noc na pátek v Ostravě. Ráno přijel ke kostelu svatého Ducha v Zábřehu, kde jej hned obklopily desítky příznivců. Kostel, v němž jsou i relikvie papeže Jana Pavla II., kandidát na prezidenta krátce navštívil, poté šel před kostel pozdravit své příznivce.

Z kostela Pavel zamířil do ocelářského podniku, kde ho čekala zhruba 90minutová prohlídka firmy se zaměstnanci. "Zajímaly je názory na krizi na Ukrajině, způsob řešení krize a dopady na ně. Zpracují tady mnoho surovin, které jsou zdrojem jejich práce, ty suroviny pochází z Ruska, a tak mají logicky obavu o to, co bude dál," shrnul Pavel. Pak zamířil do Brna.

​V 16 hodin se sešel s voliči před Janáčkovým divadlem v centru města. Podle původního odhadu policie bylo na místě 5 000 lidí, poté byl odhad upravený na 8 000 lidí, na čemž se podle mluvčí Brna-střed Kateřiny Dobešové shodli organizátoři, policie i pracovníci úřadu. Setkání se obešlo bez incidentu, podle štábu TV Nova, který byl na místě, nedorazili téměř žádní Pavlovi odpůrci. Na hodinu bylo ale potřeba uzavřít Rooseveltovu ulici.

[chooze:article;value:485337]

​I v pátek Pavla doprovodili neúspěšní kandidáti, tedy senátor Pavel Fischer (nez.) a ekonomka Danuše Nerudová, aby mu vyjádřili podporu. Po celou dobu setkání účastníci mítinku opakovaně skandovali slova "Pavel na Hrad".

"Naše demokracie potřebuje naši sílu. Demokracie je totiž křehká. A bez demokratů, bez každého z nás, který se dokáže postavit a stát si za svou pravdou, to nepůjde. Zatímco protikandidát se stará i o svůj byznys a budoucnost svého byznysu, nám leží na srdci budoucnost České republiky," pronesl Fischer na setkání.

"Chtěla bych z celého srdce poděkovat všem, kteří mě volili a kteří mi věřili. A chtěla bych vás všechny požádat, abyste své srdce otevřeli i panu Pavlovi. Vy jste ta změna, která přijde," řekla Nerudová.

Kromě toho přijeli Pavla podpořit herci Ondřej Vetchý a Bolek a Vladimír Polívkovi, zápasník Jiří Procházka, hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). "Nedovolme, aby se z naší země stalo Babiššino údolí," prohlásil Bolek Polívka na pódiu, za což se mu dostalo ovací. Setkání s voliči skončilo krátce před pátou hodinou odpoledne.

Zde se můžete podívat na sestřih setkání Pavla s voliči:

Den Andreje Babiše

​Andrej Babiš zamířil dopoledne do Liberce, kam dorazil kolem deváté hodiny. Před hlavním nádražím rozdával letáky, podpisy i fotky. Nedaleko obchodního centra na něj čekali příznivci i odpůrci. Mezitímco si někteří s Babišem chtěli potřást pravicí, jiní hlasitým skandováním vyjadřovali podporu druhému kandidátovi.

Babiš dorazil na Soukenné náměstí kolem půl dvanácté. Sešli se tam jak jeho podporovatelé, tak odpůrci. V davu se ozývala hesla "Babiše do koše" i "Babiš na Hrad". Opačný tábor mával transparenty na podporu generála Pavla a zvolával "Pavel na Hrad". Dva tábory pomyslně oddělovala tramvajová trať. Lidé si vyměňovali názory, a to i poměrně nevybíravě. Na místo pak dorazili policisté včetně antikonfliktního týmu.

"Vyčlenili jsme pro to určitý počet našich policejních hlídek a také samozřejmě kolegů ze služby kriminální policie a vyšetřování. V současné době tato návštěva probíhá, ukončená ještě nebyla. Budeme na ni dohlížet po celou dobu jejího průběhu," řekl mluvčí liberecké policie Vojtěch Robovský během výjezdu.

[chooze:article;value:485287]

​Navzdory protichůdným názorům obou táborů nevznikla mezi demonstrujícími žádná větší potyčka. "Do současné doby jsme žádné závažnější protiprávní jednání nezaznamenali," dodal Robovský. Policie na místě dohlížela zejména na to, aby dav nevstupoval do tramvajového kolejiště.

Babiše na výjezdu za voliči poprvé po prvním kole voleb doprovodila manželka Monika: "Já jsem přijela podpořit manžela. Jsem vlastně ze Severočeského kraje (dnes Ústecký a Liberecký kraj, pozn. red.), tak jsem ráda, že tu můžu být."

Následovala Babišova cesta tramvají do Jablonce nad Nisou. Setkal se tam s podobným přijetím jako v Liberci. Vedle fanoušků dorazili také kritici. Poté, co si dal Babiš oběd v tamním obchodním centru, zamířil na náměstí, kde už stály davy lidí s transparenty. Podle policie byly na každém z obou setkání, tedy jak v Liberci, tak v Jablonci, stovky lidí.

Před 15. hodinou Babiš s manželkou odjeli z centra Jablonce do nedalekého psího útulku. Doma prý mají už čtyři psy, dalšího nechtějí, tak přinesli alespoň krmení. Následovala cesta do Děčína na další setkání s voliči.

Pro mítink bylo vybráno Masarykovo náměstí. Zatímco se fotil se svými příznivci a rozmlouval s nimi, z dálky bylo slyšet vykřikování hesel "Pavel na Hrad", "estébák" a "generál Pavel" jeho odpůrci. "Na místě bylo asi 200 příznivců pana Babiše a několik desítek odpůrců. Setkání se obešlo bez incidentu," uvedl mluvčí policie v Ústeckém kraji Kamil Marek. Setkání skončilo po šesté hodině večer, Babiš pak zamířil do nedaleké restaurace. Před vchodem rozestavili hlídky policisté.

Děčínské setkání Babiše s voliči se uskutečnilo v jižní části náměstí u kašny, snímek ze 17:32:

Podívejte se na setkání voličů s Andrejem Babišem v Liberci:

Volební vysílání TV Nova

Pondělí 23. ledna
20:00 Rozhovor s Andrejem Babišem, TV Nova a TN Live
Úterý 24. ledna
20:00 Rozhovor s Petrem Pavlem, TV Nova a TN Live
Oba rozhovory s prezidentskými kandidáty budou překládány do znakového jazyka
Čtvrtek 26. ledna
20:00 Poslední televizní debata prezidentských kandidátů, TV Nova a TN Live
18:00 TN Live nabídne speciální vysílání s příjezdy kandidátů do budovy TV Nova
, bude možné sledovat i na sociálních sítích Facebook a YouTube
Debata prezidentských kandidátů bude překládána do znakového jazyka
Pátek 27. ledna
5:55 Snídaně – speciál o volbách, TV Nova a TN Live
14:00 Otevření volebních místností, TV Nova a TN Live
Sobota 28. ledna
13:00 Kontinuální vysílání k výsledkům voleb, TV Nova
13:00 Kontinuální vysílání s vlastním obsahem, TN Live
Neděle 29. ledna
20:00 Rozhovor s budoucím prezidentem, TV Nova a TN Live
Rozhovor s budoucím prezidentem bude překládán do znakového jazyka

Štáby TV Nova zjišťovaly, co mají kandidáti na programu o víkendu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.