USA jsou na pokraji dluhového stropu. Kongres odmítá další půjčku

Spojené státy stojí na prahu bezprecedentní platební neschopnosti. Aby vláda mohla nadále splácet státní závazky, Kongres musí buď zvýšit, nebo zrušit dluhový limit.

"Vláda má podle předpovědí dluhového stropu dosáhnout ve čtvrtek 19. ledna. V tu chvíli začne ministerstvo financí přijímat mimořádná opatření, aby zabránilo neschopnosti splácet vládní závazky," uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

[chooze:article;value:484434]

Schválení dalších státních půjček v Kongresu blokují krajně pravicoví republikáni. Výměnou za odblokování dluhového stropu požadují velké škrty ve výdajích na federální programy. To ale naopak odmítají demokrati.

"Precedentem bylo, že se obě strany spojily a pracovaly společně. Ale bohužel se zdá, že republikáni předali klíče ke Sněmovně těm nejextrémnějším členům Republikánské strany," dodala Pierreová.

[chooze:article;value:483988]

Pokud Kongres situaci brzy nevyřeší, vláda bude podle ministerstva financí schopná provizorně financovat důchody, zdravotnictví nebo armádu maximálně do jara. Poté by se systém pravděpodobně zhroutil. Podle odborníků by v takovém případě mohl zkrachovat akciový trh a nastala by recese.

K neschopnosti splácet státní závazky v USA zatím ještě nikdy nedošlo. Naposledy byla země v podobné situaci kvůli vládním sporům zhruba před 12 lety. Tehdy bylo nebezpečí zažehnáno, výrazně tam kvůli tomu ale utrpěla ekonomika.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.