Poškozený horkovod ve východních Čechách! Bez tepla jsou desetitisíce lidí

Řadu domácností ve východních Čechách postihla ve čtvrtek ráno odstávka tepla. Tu způsobila havárie horkovodu. Na opravě intenzivně pracuje opatovická elektrárna.

Technici na čtyřech místech zjistili závadu těsnění. Pára proto z horkovodu uniká. Jedno místo úniku je poblíž elektrárny u obce Hrobice, druhé je na rozvodném uzlu v Pardubicích.

[chooze:article;value:478425]

"Objevily se netěsnosti na hlavních napáječích. Vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní napáječe, tak je porucha spojena s dočasným odstavením celé soustavy," uvedla mluvčí Elektráren Opatovice Hana Počtová.  

Odstávka tepla se týká zhruba 63 tisíc domácností. Opatovická elektrárna totiž zásobuje teplem Královéhradecko, Pardubicko a Chrudimsko. Podle Počtové pocítí odběratelé odstávku zejména u teplé vody, a to kvůli poklesu tlaku. "Topení jako takové je pořád nahřáté," dodala.

Technikům se již mělo podařit detekovat všechny netěsnosti. "Pracujeme na tom, abychom ty závady odstranili. Tlakujeme soustavu nazpátek, abychom mohli najet na záložní zdroje. Do večera by se nám mělo podařit nastavit komfort u všech našich odběratelů," sdělila Počtová.

[chooze:article;value:471590]

"Je to poměrně velká havárie. Když to posčítáme, tak se to dotklo přibližně 250 tisíc lidí. Samozřejmě musíme brát v potaz, že ne všichni využívají teplodvod jak na ohřev vody, tak na dodávku tepla. Je to havárie velice nepříjemná. Zvláště v tomto období, kdy klesly teploty," řekl ve vysílání TN Live hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Ten se obratem spojil s vedením elektrárny. To ho mělo ujistit o tom, že se na řešení situace velmi intenzivně pracuje. "Hovořil jsem s generální ředitelkou Romanou Zadrobílkovou a tázal jsem se na další postup. Zatím jsem byl ujištěn, že první, k čemu musí dojít, je utěsnění potrubí, a především obnova dodávek tepla, alespoň v tuto chvíli z alternativních zdrojů energie. Potom bude probíhat oprava," dodal Netolický.

Zároveň uvedl, že teploty v místnostech neklesly natolik, aby školy musely přerušit vyučování. Ani nemocnice zatím nemusely omezit činnost. Podle Netolického se však myslí i na takový scénář. "Myslím, že jsme i na to připravení, protože s alternativními zdroji energií právě v takovýchto zařízení se běžně počítá," vysvětlil Netolický.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.