Nechcete, aby se vám rosila okna? Musíte dodržovat tato pravidla

Pokud se vám doma rosí okna, může za to vlhkost, která se uvnitř drží a pak se sráží na chladném povrchu okenních tabulek. "Ať už máte doma okna s jedinou okenní tabulkou, dvojsklem, či dokonce trojsklem, nejlepším způsobem, jak rosení oken omezit, je pořádné větrání," řekl deníku Daily Mirror majitel obchodu prodávajícího dveře a okna Allan Reid. "Dvojité a trojité okenní tabule mohou díky lepší izolaci kondenzaci omezit, v chladnějších dnech jí ale stejně nezabrání," dodává.

Úplně nejjednodušším a nejlevnějším způsobem větrání je otevření okna dokořán. Tento způsob je nejvhodnější hlavně v zimě. Jak připomíná například web bydlení.cz, měli bychom v chladných měsících větrat po dobu asi 5 minut. Jestli je větrání dostatečné, poznáme tak, že se okno po otevření z vnějšku zamlží. A když se stane opět průhledným, mělo by být dostatečně vyvětráno.

[chooze:article;value:485290]

Větrat byste měli několikrát denně, a to nejen kvůli vlhkosti. Česko patří mezi země s vysokou koncentrací radioaktivního plynu radonu v půdě. Tento plyn se ze země postupně uvolňuje a následně se může hromadit v dobře utěsněných místnostech. Vyvětráním se ho ale na nějakou dobu zbavíte, a navíc dovnitř pustíte na kyslík bohatý čerstvý vzduch.

Používání mikroventilace, tzv. ventilačky, se v Česku v zimních měsících nedoporučuje. Hrozí totiž namrznutí mechanismu okna, dochází k větším únikům tepla, a naopak může docházet k průniku vlhkosti z vnějšku dovnitř.

[chooze:article;value:484729]

Důležité je také kontrolovat stav oken. I když dobře těsnící okna drží uvnitř vlhký vzduch, špatně těsnící okna mohou být ještě horším nepřítelem. Nevětrají totiž dost, aby nás vlhkosti zbavily, dovolují ale drobným kapičkám vody a vodní páře, aby se zvenku dostávaly dovnitř. A problém tak ještě zhoršují.

V případě, že je s vlhkem a plísní problém vážnější, můžete sáhnout i po automatickém ventilačním systému, případně zapojit také vysoušeče vzduchu. Plíseň v bytě totiž může být pro lidské zdraví nebezpečná.

Spory z plísní mohou působit jako silné alergeny, upozorňuje Státní zdravotní ústav. Kromě nich tyto mikroskopické houby vypouští také různé jedovaté a těkavé látky, které mohou mít rakovinotvorný efekt a mohou způsobovat podráždění dýchacích cest. Plíseň se také může přenést přímo na lidskou kůži.

Domácnosti začaly šetřit energiemi. Až třetina z nich využívá samoodečty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.