Mendelova univerzita má přijít o akreditaci na doktorské studium

Posluchači na Provozně ekonomické fakultě měli snadné studium a doktorát získali za kratší dobu než jiní studenti. Teď kvůli tomu podle exministra školství a předsedy Rady Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství Roberta Plagy doktorský program skončí.

Ačkoli byla kvůli kauze popotahována rovněž bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, Plaga uvedl, že ona za problémy nestojí. "Věřím, že univerzita získá institucionální akreditaci pro ekonomické obory brzy zpět a z celé věci vzejde ještě silnější, uvedla Nerudová na twitteru.

Současný rektor Jan Mareš podniká mnoho kroků ke zlepšení situace, jak informuje tisková zpráva vydaná univerzitou. "Pokračujeme v práci na odstranění chyb a nejasností v průběhu zajišťování studia na kontrolovaných studijních programech," uvedl.

Škola si podle týdeníku Hrot platila zahraniční agenturu, která jí měla zprostředkovávat uchazeče o studium. O podezření z podvodných praktik na Mendelově univerzitě týdeník informoval jako první loni v dubnu.

[chooze:article;value:480213]

​"Mezinárodní antiplagiátorská platforma VroniPlag v minulých měsících odhalila shody v textech disertačních prací několika rakouských komunálních politiků, kteří úspěšně ukončili doktorské studium na Mendelově univerzitě," informoval loni na jaře mimo jiné Hrot.

Mendelova univerzita zajišťuje 186 studijních programů pro více než 8 900 studentů všech stupňů studia na pěti fakultách a v Institutu celoživotního vzdělávání.

Podváděl, tak přijde o tituly. Karlova univerzita trestá prvního plagiátora:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.