Oslavy čínského nového roku budí obavy. Covid-19 v zemi neustupuje

Až milion obětí si podle expertů může letos vyžádat nemoc covid-19 v Číně. Většina obyvatel na to ale před oslavami čínského nového roku nehledí a těší se na jediné, a to na setkání s příbuznými.

"Poprvé po třech letech jedu domů. Během posledních dvou let jsem se tam nemohla dostat. Opatření jsou zrušená, tak jsem v klidu. Je na čase vyrazit domů," uvedla obyvatelka Pekingu Wan Li-tanová.

[chooze:article;value:484771]

Čína měla v uplynulých letech jedny z nejpřísnějších koronavirových opatření na světě. Na konci loňského roku už došla obyvatelům trpělivost a vyrazili do ulic. Protesty se neobešly bez násilí. Pak ale nastalo výrazné rozvolnění i přesto, že se nákaza šířit nepřestala.

"Čas od času si udělám PCR test. Až přijedu domů, tak si test určitě udělám. Kvůli vlastnímu pocitu bezpečí. Jinak nezjistím, že jsem se nakazil. Jestli budu nemocný, tak se doma sám izoluji," má jasno další obyvatel Pekingu Chu Ťin-jüan.

Tamní vláda už v reakci na zvýšený zájem o cestování rozhodla o posílení zdravotnického vybavení. A to hlavně v odlehlejších částech země, aby se lidé, kteří odjedou na venkov během svátků, měli v případě potřeby na koho obrátit. Čínský nový rok je sice až v neděli, už teď ale své domovy opustilo více než 40 milionů lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.