Města kvůli úsporám vypínají veřejné osvětlení. Někteří lidé to chválí, jiní kritizují

Centrum Hranic na Přerovsku se každý večer částečně noří do tmy. Nasvětlený už není kvůli vysokým účtům za elektřinu kostel na náměstí nebo kostel v nedalekých Drahotuších.

Reflektory už nesvítí ani na synagogu nebo zámeckou zahradu. Město potřebuje ušetřit. Oproti loňsku platí za elektřinu víc než dvojnásobek. "Tato opatření, to je takový kompromis, abychom udělali takové nejnutnější úspory," řekl hranický mluvčí Petr Bakovský.

V příštích dnech začne radnice od osmi večer vypínat osvětlení také na městském hřbitově. Ušetří přibližně 200 tisíc korun. Kromě osvětlení šetří v Hranicích také na vytápění kanceláří městského úřadu. Sídlí v tamním zámku.

[chooze:article;value:485196]

Už před měsícem začali šetřit s energiemi také v Prostějově. O hodinu zkrátili dobu svícení pouličních lamp. Po pěti dnech opatření ale zrušili. "Vyhodnotili jsme to jako bezpečnostní riziko na přechodech, kdy chodily děti do školy, takže ten interval se vrátil do původní podoby," okomentoval náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (ODS).

V příštích týdnech se v Prostějově k úsporným opatřením opět vrátí. Tentokrát chtějí na okraji města vypínat každou druhou lampu pouličního osvětlení. Seznam míst už připravují. Někteří obyvatelé to považují za dobrý nápad, jiní ale nechtějí chodit potmě, třeba i proto, že se bojí.

[chooze:article;value:482635]

Šetřit kvůli téměř trojnásobnému zdražení elektřiny začínají i v Jeseníku. Co nejdříve začnou od půlnoci do čtyř hodin ráno vypínat pouliční osvětlení na neúsporné sodíkové výbojky. Inspirovali se v Havlíčkově Brodu. "Celkový rozsah zhasínání veřejného osvětlení v noci teprve ještě ve vedení konzultujeme," řekl místostarosta Jeseníku Václav Urban (STAN).

Úsporu radní v Jeseníku spočítali na více než milion korun za rok. Do konce roku chtějí v pouličním osvětlení vyměnit sodíkové výbojky za úsporné LED zářivky.

[chooze:poll;value:1e744758cb52e3381cdea745cc229e780b0eee2d;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.