Hlasování o nedůvěře vládě pokračuje. Fiala očekává úspěch

Úterní schůzi zahájila Alena Schillerová (ANO), hned po ní vystoupil premiér Petr Fiala. Ve svém projevu zhodnotil jednání vlády a vyzdvihl několik konkrétních bodů, které vláda dokázala, a to i ve spolupráci s Evropskou unií. Zhodnotil také české předsednictví. Dotkl se i problematiky nedostatků léků, kterou se vláda snaží aktivně řešit. Úterní schůze trvala asi 12 hodin a protáhla se až do pozdní 23. hodiny. 

Jednání pokračuje i ve středu. V poledne na tiskové konferenci premiér Fiala uvedl, že nedokáže odhadnout, jak dlouho bude hlasování ještě probíhat. Je si ale jistý, že vláda důvěru získá, jelikož má v Poslanecké sněmovně většinu.

V odpoledních hodinách se Sněmovna usnesla na návrh poslance Marka Výborného (KDU-ČSL) jednání o vyslovení nedůvěry vládě posunout na 19. hodinu. Samotné hlasování má přijít po 19., 21. hodině nebo nejpozději o půlnoci.

[chooze:article;value:484942]

Hlasování o nedůvěře vyvolalo hnutí ANO

Expremiér Andrej Babiš (ANO), jehož hnutí hlasování vyvolalo, se ale úterního jednání neúčastnil. V době zahájení schůze Poslanecké sněmovny navštívil Pražský hrad, kam zamířil kvůli výstavě korunovačních klenotů. Podle svých slov projev během jednání neplánuje. Až do Poslanecké sněmovny dorazí, bude jen hlasovat.

Podle slov Aleny Schillerové (ANO) se hnutí rozhodlo vyvolat hlasování hned z několika důvodů. "Vláda Petra Fialy opakovaně dokazuje, že není schopná řídit tuto zemi. A buď nechce, nebo neumí pomáhat lidem a firmám. Za těch 13 měsíců sledujeme kupení chyb za chybou. Neplnění programového prohlášení a porušování slibů, které tato vláda dala lidem, ale i Poslanecké sněmovně," připomněla Schillerová na brífinku před úterním mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

[chooze:article;value:484792]

​"13 hříchů Fialovy vlády"

Údajné prohřešky pak sama exministryně označila jako "13 hříchů Fialovy vlády". Vrcholem všeho je prý "přezíravý a arogantní přístup vládní koalice". Vláda podle slov Schillerové opozici neposlouchá, a navíc ji stále "válcuje" svou převahou. Na úterním jednání pak chce opozice přednést všechny své výhrady. Pro vyslovení nedůvěry bude údajně hlasovat i SPD. 

Premiér Fiala reagoval, že "13 hříchů" je plných "nepravd, nesmyslů a neporozumění". Vláda se snaží na tyto podněty údajně reagovat a vysvětlovat, jakým způsobem zvládá krize a co vše udělala pro občany České republiky. Údajně je tedy jasné, že ministři vystupují a ukazují, co ve svých resortech udělali. A proto prý jednání o hlasování trvá několik hodin.

[chooze:article;value:483000]

Termín hlasování není náhodný, tvrdí Fiala

​Podle premiéra Petra Fialy má opozice na svolání hlasování o nedůvěře právo. "Vzhledem k tomu, jaké je rozložení sil v Poslanecké sněmovně, se lze ale jen těžko ubránit dojmu, že se opoziční hnutí snaží o jakousi prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu," dodal premiér. 

Na středeční tiskové konferenci uvedl, že termín hlasování podle něj není náhodný. ​​Hlasování o nedůvěře totiž čelila Fialova vláda už vloni na začátku září, kdy probíhalo české předsednictví. Hlasování vyvolalo hnutí ANO s podporou SPD. Schůze tehdy trvala přes 22 hodin. Opozice v závěru neuspěla. Pro návrh hlasovalo 84 opozičních poslanců, pro vyslovení nedůvěry jich bylo potřeba alespoň 101.

"Když už to opozice vyvolala, musí předpokládat, že naše vláda, která se snaží o věcnou a slušnou politiku, bude argumentovat tím, co dokázala," uzavřel ve středu premiér. 

Vláda čelí hlasování o nedůvěře a Andrej Babiš mezitím stojí frontu na korunovační klenoty:

Shrnutí dosavadního jednání najdete v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.