Bolelo ho ucho, za pár dní zemřel. Zdravotníci mu nepomohli

Nedostatek zdravotníků a covidem přetížené nemocnice nejsou problémy známé jenom v Česku, jak ukazuje případ 26letého Davida Nashe z Velké Británie, na který teď upozornil britský deník Daily Mirror. Nash dostal na podzim roku 2020 zánět ucha, který se ale rychle rozšířil, a nakonec si vyžádal jeho život.

Nash se kvůli problémům několikrát spojil se zdravotníky, a to na čísle 111, které slouží k telefonickým konzultacím s lékařem či sestrou. Ti ho ale ani po opakovaném telefonátu neposlali na vyšetření.

Odborník na praktické lékařství Alastair Bint tento postup považuje za chybný a ze smrti muže viní tamní přetížený zdravotní systém, který v kombinaci s epidemií covidu prakticky zkolaboval. Za hlavní varovné signály, které Nash při telefonátech zmínil, považuje Bint silné bolesti hlavy a ztuhlost krku, čemuž ale sestra na telefonu nevěnovala dostatečnou pozornost.

[chooze:article;value:484942]

"Pokud by se s nějakým zdravotníkem setkal osobně, je velmi pravděpodobné, že by ho poslal rovnou do nemocnice," cituje jeho stanovisko Daily Mail. Včasné předepsání antibiotik mu přitom mohlo zachránit život.

Nash si nejdříve stěžoval na boule na krku a také na bolavé ucho. Zdravotníci jej proto objednali na vyšetření krve a předepsali mu antibiotické kapky do uší. O 14 dní později si pak všiml také krve v moči, což doktor diagnostikoval jako zánět močového ústrojí.

Už za čtyři dny se ale Nashovi hodně přitížilo. Infekce se šířila dál do mozku. Začala jej silně bolet hlava. Teprve po pěti dalších telefonátech se zdravotníky, které jeho příbuzní označují za zmatené, pro něj poslali sanitku.

[chooze:article;value:483340]

V nemocnici se ale opět projevil nedostatek personálu. Když totiž Nashe nechali bez dozoru, silně se uhodil do hlavy. Ani neurochirurgové už si s jeho stavem nedokázali poradit. Po dvou dnech od hospitalizace Nash zemřel.

I když je nejtěžší vlna covidu pryč, britské zdravotnictví je dále silně přetížené. A podobná situace je také v Česku. V nemocnicích chybí lékaři i sestry.

Ministr zdravotnictví zhodnotil předsednictví. Jednou z priorit byla prevence rakoviny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.