Spory Williama a Harryho sahají hluboko do minulosti. Mohly začít kvůli párkům

Bývalý královský komorník Paul Burrell se domnívá, že útoky prince Harryho na královskou rodinu pramení z jeho frustrace z dětství, kdy si chlapec začal uvědomovat, že hraje druhé housle. V rozhovoru pro britský deník The Sun se Burrell rozpovídal zejména o jedné vzpomínce, která potvrzuje, že rivalita mezi bratry se projevovala už v jejich raném mládí.

"Jednou jsem viděl, jak chůva dala Williamovi k snídani tři párky a Harrymu dva. Harry se podíval na svůj talíř a zeptal se: 'Jak to, že dostává tři a já jen dva?' A chůva řekla: 'William se potřebuje nacpat víc než ty. Jednou z něj bude král,' " popsal incident.

[chooze:article;value:482169]

​Doplnil, že v dětství bylo mezi chlapci velmi pevné pouto, současné Harryho chování ale nasvědčuje tomu, že dlouho potlačovaná zášť vyplula na povrch. "V očích jejich matky si byli naprosto rovni. Princezna je oba zbožňovala. Ale vidím, že pro Harryho bylo těžké žít podle standardů, které nastolil William," konstatoval Burrell.

Podle něj se mladší bratr rozhodl řešit problém tak, že byl hlasitější a divočejší. "William byl odměřený a stoický. Harry ne. Ten musel být klaun, musel na sebe upozornit," řekl bývalý komorník.

Svěřil se také s další ze svých vzpomínek, kdy mladý William byl kvůli něčemu rozrušený a během výbuchu hněvu prohlásil, že nechce být králem. "Harry se ozval, že to udělá místo něj. Diana se rozesmála a řekla: 'To by byla legrace. Byl bys dobrý král,' " prozradil Burrell.

[chooze:article;value:483855]

​Ačkoliv rozumí Harryho pocitům a sympatizuje s nimi, nyní si myslí, že vévoda zašel ve svých útocích na královskou rodinu příliš daleko. Podle psychiatričky Lisy Turnerové za Harryho chováním ale nemusí stát zlé úmysly.

"Je cítit, že opravdu chce dát své rodině najevo, že se trápí. Zranění lidé ubližují ostatním. Dělají to neúmyslně, protože jejich zranění je tak velké, že nedokážou vnímat zranění těch ostatních," vysvětlila v rozhovoru pro skotský deník The Herald.

[chooze:gallery;value:29976]

Minulý týden se v knihkupectvích objevila Harryho dlouho očekávaná autobiografie, ve které nešetří kritikou královské rodiny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.