Mezi Putinem a wagnerovci to vře. Bývalý velitel uprchl a žádá o azyl v Norsku

Teprve 26letý Andrej Medveděv opustil Wagnerovu skupinu a utekl z války na Ukrajině. Nyní se skrývá v Norsku, ve kterém požádal o politický azyl. Podle deníku CNN se ale obává o svůj život.

Norská pohraniční stráž deníku BBC potvrdila, že Rus hranici překročil. Z bezpečnostních důvodů ale další informace neposkytla. Organizace na ochranu lidských práv Gulagu.net nicméně zveřejnila zvukovou nahrávku, ve které Medveděv detailně vylíčil svůj útěk a další plány.

Během útěku přes hranice po něm údajně ruští pohraničníci stříleli. Musel přelézat ostnatý drát a překonávat pohraniční zátarasy. Předtím se prý dvakrát pokusil o útěk do Finska. Jeho tvrzení ale není možné nezávisle ověřit. Ruské úřady po něm teď pátrají.

[chooze:article;value:484789]

​Medveděv byl navíc údajně svědkem zběsilého řádění wagnerovských žoldnéřů. Ti údajně bez soudu zabíjeli své kolegy, kteří během války odmítli splnit některý z rozkazů. Osobně je prý připraven svědčit před mezinárodním soudem.

Podle informací amerického Institutu pro studium války to vypadá, že mezi Putinem a wagnerovci to v poslední době vře. Kreml údajně veřejně zpochybňuje tvrzení vagnerovců, že za dobytí Soledaru v Doněcké oblasti 12. ledna byly výhradně zodpovědné síly Wagnerovy skupiny.

Ruský prezident Putin připsal úspěch ruskému ministerstvu obrany. Podle institutu mohlo jít o záměrné podkopání vlivu wagnerovců v ruském informačním prostoru a také o snahu ukázat, že Putin má stále kontrolu nad ruskými médii.

Rusko poslalo své rakety na Dnipro. Zemřelo 30 lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.