Úprk agentů, Putinovi dvojníci a změna poměrů. Historik řekl, co se děje v Rusku

V Rusku se chystá velká změna politických poměrů, domnívá se česko-ruský historik Alexej Kelin. "Špioni opouštějí Putina, protože se chtějí na poslední chvíli nějak očistit. Počítají nejspíš s tím, že přijde nějaký soudní proces. Ukazují, že se od toho současného ruského režimu distancují," říká Kelin v rozhovoru pro TN.cz. 

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a někdejší prezident Dmitrij Medveděv vyjádřil obavy z modernizace tanků sovětské výroby T-72 pro Ukrajinu na území Česka. Jsou zrovna tyto zbraně tím, co by mohlo znamenat ve válce na Ukrajině nějaký průlom?

Spíš za tím vidím snahu Medveděva se zviditelnit. Různě šílených výroků vypustil v poslední době mnoho. Rusové Česko také stále pokládají za svou bývalou gubernii a nedokážou se s tím smířit. Modernizace tanků je pro ně opravdu silná káva.

[chooze:article;value:483643]

Jak seriózně můžeme vnímat zvěsti, že se blíží konec ruského prezidenta Vladimira Putina?

On je teď samozřejmě v šíleném stresu a to se nutně projevuje i na jeho zdravotních problémech. Navíc má panickou hrůzu. A protože je sám z toho banditského prostředí, dobře si uvědomuje, že by se ho mnoho lidí moc rádo zbavilo. A tím myslím i mocenské struktury. Pro ně je však zásadní, aby se ten systém nezměnil a mohly dál parazitovat na přírodním bohatství. Oni však zároveň ale touží po tom, aby pro ně už Západ nebyl nepřítelem. A to se s Putinem u moci změnit nepovede. 

Vládce Kremlu už opouštějí i jeho špioni v zahraničí…

​Oni se už nejspíš chtějí na poslední chvíli nějak očistit. Počítají s tím, že přijde nějaký soudní proces. Ukazují, že se od toho současného ruského režimu distancují. 

Kdo by mohl být Putinovým nástupcem?

Těžko říct, teď má nějaké ambice vůdce Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a prezident Čečenska Ramzan Kadyrov. To jsou ale lidé, kteří na tuto funkci nemají. Už nyní je ale jasné, že i současná podoba bojů na Ukrajině je i součástí vnitřního boje o moc v Rusku.

[chooze:article;value:483141]

Jak to myslíte?

Tím mám například na mysli, že někteří generálové se budou snažit v boji získat ostruhy, díky kterým pak budou chtít stoupat v tom ruském mocenském žebříčku. Demokratický kandidát žádný není, tedy někteří byli buď vytlačeni do exilu, nebo zavražděni či uvězněni. I kdyby se dostali ven, tak ten systém nedokážou nahradit. Nesmíme ale zapomenout, že Putin si vybudoval svou Národní gardu, která má dnes údajně už asi půl milionu členů.

Rusko na tom není ekonomicky nejlépe, jak si může Putin udržet svou gardu loajální?

Oni dostávají i navzdory té ekonomické situaci velké peníze i kvalitní zbraně. Jde většinou o lidi, kterým zkrachoval osobní život, jsou zamindrákovaní a za své výsady jsou ochotni Putina bezhlavě bránit. Tyto síly by zvládly odrazit i vojenský puč, pokud by na něj došlo. Kdyby se jedna až dvě armádní divize rozhodly, že ruského prezidenta svrhnou, tak by to asi nezvládly.   

Kvůli svým obavám o život má Putin pravděpodobně své dvojníky…

Já jsem se s ním viděl dvakrát a pokaždé byl úplně jiný, byť tam určitá vizuální podoba byla. Takže té teorii s dvojníky věřím.

Role Západu je teď v dalším vývoji klíčová?

Západu jde hlavně o to, aby nepřišel o své ekonomické zisky a politikům rovněž o to, aby neztratili svou popularitu. Proto nejsou ochotni podniknout nějaké radikální kroky, které by konflikt na Ukrajině jednoznačně vyřešily.

Rusko zahájilo mohutný útok na Soledar. Dle Vojáčka má při tom však velké ztráty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.