VÝSTRAHA: Část Česka zasáhne náledí. Na severu Moravy řádil silný vítr

Výstraha před náledím platí od nedělní 20. hodiny do pondělních 10:00, a to pro celý Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Plzeňský, Středočeský kraj a Prahu a také pro většinu Královéhradeckého kraje (všechny regiony vyjma Dobrušky, Rychnova nad Kněžnou a Kostelce nad Orlicí) a pro část Jihočeského kraje (Vimperk, Prachatice, Strakonice, Blatná, Písek, Milevsko, Tábor, Soběslav, Týn nad Vltavou a Vodňany).

​"Při poklesu teplot pod bod mrazu se bude na mokrých površích lokálně vytvářet náledí," upozornili meteorologové z ČHMÚ. Varují především chodce a řidiče. Ostatně náledí zkomplikovalo dopravu už ve čtvrtek ráno. Kvůli ledovce a hromadným nehodám museli policisté uzavřít dálnice D3 a D10.

Na dálnici D10 dokonce zemřela žena, která vystoupila, aby zjistila, jestli lidé z nehody, která se stala před ní, nepotřebují pomoc. Smetlo ji při tom jiné auto.

[chooze:article;value:484324]

Severovýchod zasáhl silný vítr

Meteorologové upozorňovali také na nebezpečí spojené se silným větrem. Výstrahu vydali pro většinu Moravskoslezského kraje (Bílovec, Bruntál, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Kopřivnice, Kravaře, Krnov, Nový Jičín, Odry, Opava, Ostrava, Třinec, Vítkov) a pro Jeseník v Olomouckém kraji.

Platila od 10:37 do 15. hodiny. Jihozápadní až jižní vítr foukal s nárazy až 65 km/h. 

Silný vítr v neděli pořádně zaměstnal hasiče. Do odpoledne museli kvůli němu zasahovat na 76 místech. Největší problémy byly na Frýdecko-Místecku. Tam řešili hasiči 48 událostí. Na Novojičínsku či Opavsku vyjeli na 11 míst a na Ostravsku a Karvinsku na tři. "Zatím se jedná v drtivé většině o stromy, občas nějaký plech," poznamenal mluvčí hasičů Jakub Kozák.

​Podívejte se na video, jak zasahují hasiči v Moravskoslezském kraji kvůli popadaným stromům:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.