Pavel vyhrál díky voličům ANO. Babiš obral Baštu, ukazuje analýza

Generál Petr Pavel se v sobotu stal vítězem prvního kola prezidentských voleb. Řada jeho kritiků ho označuje jako vládního kandidáta, mimo jiné o něm takto mluví současný prezident Miloš Zeman. Sám Pavel to odmítá a může se přitom opřít o zajímavá data. Mezi jeho voliči je totiž i řada lidí, kteří v roce 2021 volili hnutí ANO nebo SPD. Právě tito voliči mu dokonce pomohli k vítězství v prvním kole. Vyplývá to z analýzy okrskových dat, kterou vytvořila společnost PAQ Research ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Petr Pavel získal ve volbách přes 1,9 milionu hlasů. Největší podíl hlasů byl podle analýzy od voličů SPOLU, kde získal zhruba polovinu svých hlasů. Velkou podporu měl od také bývalých voličů Pirátů a Starostů. "Pro Pavla hlasovalo zhruba 60 % voličů koalice SPOLU a 63 % PirStanu. Zejména podpora PirStan nebyla samozřejmá, protože v předvolebních výzkumech jeho voliči často preferovali Danuši Nerudovou," uvedl Daniel Prokop z PAQ Research.

První kolo voleb by ovšem generál nevyhrál nebýt podpory téměř 200 tisíc voličů hnutí ANO (zhruba 11 % voličů hnutí ANO) a 30 tisíc hlasů od SPD (6 % voličů SPD). Pomohly mu také hlasy od voličů neparlamentních stran a od lidí, co v roce 2021 nešli volit.

Místo Bašty Babiš

Andrej Babiš skončil na druhém místě s odstupem jen zhruba 23 tisíc hlasů. Není překvapením, že většinu hlasů sehnal u voličů hnutí ANO, kterému předsedá. Přesvědčil zhruba tři čtvrtiny z nich. "Babiš také získal zhruba 53 % těch, co v roce 2021 hlasovali pro SPD. Tito voliči přitom po Vánocích podle výzkumů často zvažovali Jaroslava Baštu, ale nakonec se už v prvním kole přiklonili k silnějšímu kandidátovi," popsal Prokop. Baštu nakonec volilo jen zhruba 18 % voličů SPD.

[chooze:article;value:484528]

​Babiš také zaznamenal značný úspěch v mobilizaci voličů, kteří předloni zůstali doma. Takových voličů bylo až 300 tisíc, tedy zhruba 10 %. Za zmínku také stojí přesun zhruba 200 tisíc voličů neparlamentních stran, tedy například ČSSD, Přísaha nebo Trikolóra.

Model, který společnost PAQ Research připravila, je přibližný a podle jeho tvůrců je třeba hledět na trendy, které ukazuje. Pro oba kandidáty je to také možnost se podívat, na jaké voliče se ještě můžou zaměřit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.