Volby si vyzkoušely i děti. Měly o vybírání prezidenta velký zájem

Prezidentské volby zajímají i děti a vidět to bylo v základní škole v pražské Libuši. Děti se na speciální událost těšily a pojaly ji se vší vážností. "My jsme se rozhodovali podle toho, aby byl chytrý a sympatický," prozradily děti.

Prezidentské volby se mohlo zúčastnit přes 260 dětí. Všechny se na tento výjimečný den oblékly do slavnostních uniforem. "Takže to pro ně má úplně sváteční nádech a cítí se hodně důležitě a zodpovědně. Hodně to řešily celý týden," řekla učitelka 3.B Kateřina Smolíková. 

Na hladký průběh dohlížela také volební komise. "Přijdou sem žáci, tak si je zaškrtnou, že přišli odvolit. Potom se jim dá papírek, kde si zaškrtnou číslo kandidáta. Zalezou si do urny a potom to tam hodí," sdělil člen volební komise.

[chooze:article;value:484201]

Vedení k účasti ve volbách je podle ředitele školy důležité už v mládí. "Pokud teď zvolíme prezidenta, tak nejstarší děti až dojdou do dospělého věku, tak toho prezidenta budou ještě mít. Je to něco, co se jich opravdu hodně dotýká," uvedl ředitel ZŠ Wonderland Academy Jan Voda.

Přípravy na volby ve škole trvaly celý týden. "Děti ze staršího ročníku vyráběly billboardy, kde si děti mohly o nich přečíst, aby si udělaly obrázek," upozornila Smolíková. Ve tři hodiny odpoledne už bylo jasno. Jeden z kandidátů žáky ohromil a zvítězil na plné čáře. Na to, kdo bude nový český prezident, si ale Češi budou muset ještě počkat. Výsledek skutečných voleb bude jasný v sobotu večer.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.