Tvrdá rána, se kterou Putin nepočítal. Může zvrátit válku na Ukrajině

Válka na Ukrajině neblaze ovlivňuje vztahy Ruska s Čínou a režim Vladimira Putina to začíná mít nahnuté i s Íránem. Informoval o tom britský portál Mirror.

Teherán ruskou armádu zásobuje sebevražednými drony a raketami. A právě bombardováním způsobuje Moskva sousední zemi nejtvrdší škody a ztráty. Podle kremelských zdrojů se ale íránské vedení rozhodlo bez bližšího zdůvodnění tyto dodávky výrazně zpomalit.

Putin kvůli tomu ve čtvrtek telefonoval íránskému prezidentovi Ebráhímu Raísímu. Údajně "se téměř rozbrečel a žadonil", aby se rychlost vrátila do dřívějších kolejí, ale marně. "Znepokojení ruských čelných představitelů dosáhlo nejvyšší možné míry," tvrdí telegramový kanál Generál SVR, jenž má být napojený na Kreml.

[chooze:article;value:484018]

Moskva je vzhledem k zaostalosti a omezenosti vlastních výrobních kapacit na íránských dodávkách závislá. Jejich výpadek, jakkoliv jen částečný, by pravděpodobně významně promluvil do dalšího vývoje rusko-ukrajinského konfliktu.

Kreml však oficiálně nepřipouští, že by bylo něco v nepořádku, píše list Arab Weekly. "Prezidenti se při telefonátu vyslovili pro důslednou realizaci vzájemně prospěšných projektů v odvětví energetiky, dopravy a logistiky," uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. 

Putin si volal s čínským prezidentem. Doufá, že ho navštíví v Moskvě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.