Extrémní vedro a sucho. Meteorologové varují před úderem jevu El Niño

Tušili to už před měsícem, teď se předpoklady meteorologů definitivně potvrdily. La Niña se rozpadá a jižní oscilace se zanedlouho přesune do teplé fáze. El Niño bude počasí ovlivňovat po dlouhých sedmi letech.

"Vyznačuje se tím, že nad tropickým Tichomořím je nižší tlak a zároveň v této oblasti spadne více srážek a zasáhne více bouří," popisuje odborný portál Severe Weather. Severní polokoule, Evropu nevyjímaje, je naproti tomu na srážky chudší a sužují ji extrémní vedra.

Oproti dřívějším předpokladům už experti nepočítají s tím, že by El Niño hnal rtutě teploměrů do nezvyklých výšin už na jaře. Letní teploty už ale mají být téměř stoprocentně pod vlivem tichomořského jevu.

[chooze:article;value:483372]

​"Oceánské anomálie jako vždy významně ovlivní sezónní vzorce počasí. El Niño se vrací po několika letech a projeví se v průběhu roku 2023. Vrcholu svého vlivu ale dosáhne až během příští zimy," uvedli meteorologové.

Ačkoliv u vesla ještě zůstává La Niña, teploty v Česku budou i v příštích dnech stále nadprůměrné. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se teploty budou od čtvrtka do neděle pohybovat mezi 5 až 10 stupni Celsia. Od pondělí ale začnou klesat na 0 až 5 stupňů a v noci už bude znovu mrznout.

"V noci na čtvrtek přejde přes naše území k východu studená fronta. Během dne v západním proudění postoupí na naše území další frontální systém. I v dalších dnech budou postupovat přes střední Evropu od západu jednotlivé frontální systémy. V příštím týdnu se nad západní a střední Evropou bude prohlubovat rozsáhlá brázda nízkého tlaku vzduchu," popsal ČHMÚ.

Počasí lyžařským kurzům nepřeje. Do Česka přišla obleva:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.