Mladá Boleslav bojuje s ptačí chřipkou. Nasadila kontejnery na uhynulé ptáky

V pondělí veterináři potvrdili šesté ohnisko ptačí chřipky, a to v osadě Týnec u města Dobrovice na Mladoboleslavsku. V oblasti platí tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru, které Státní veterinární správa (SVS) vymezila v okruhu 10 kilometrů.

Všechny obce v těchto pásmech musely zavést opatření, aby se nákaza nešířila. Mezi nimi je i nařízení o zřízení speciálních kontejnerů, kam mají lidé vyhazovat mrtvé ptáky. V Mladé Boleslavi fungují už od úterý.

[chooze:article;value:483085]

Kontejner neslouží k likvidaci uhynulé domácí drůbeže či jiného ptactva. "Pokud dojde ke změně chování drůbeže, nebo úhynu, pak je potřeba se obrátit na místně příslušnou krajskou veterinární správu, která přijede do chovu, odebere vzorky a pošle je na vyšetření," upozornil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

[chooze:gallery;value:29874]

V obou pásmech navíc platí zákaz přemisťování drůbeže v chovech. Ten krajské veterinární správy vyhlásily i v blízkosti dalších ohnisek. Platí i v oblasti okolo Myštic na Strakonicku, kde ptačí chřipku potvrdili minulý týden. Zákaz se tak dotkl i mirovických jatek, která jsou jediným zpracovatelským závodem kachen v Česku.

[chooze:article;value:482719]

Závod proto musel požádat o výjimku. Těch zatím veterináři udělili kolem deseti. Firma zavedla kvůli ptačí chřipce bezpečnostní opatření. Zakázala vstup nepovolaným do prostoru porážek, umístila rohože s dezinfekcí pro svozovou a rozvozovou dopravu, a to včetně postřiku podvozků a kol svozových souprav na drůbež. Na jatkách se totiž poráží nejen drůbež z pásma dozoru, ale i přivezená z míst mimo pásmo.

Případů ptačí chřipky v Česku přibývá. Veterináře letos zaměstnává hlavně likvidace velkochovu slepic v Brodu nad Tichou, kde se na konci roku potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice. Nutné je zlikvidovat všech téměř 750 tisíc nosnic. Utracené jsou zatím zhruba dvě třetiny z nich.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.