České město zasáhla krutá rána. Zemřeli hned dva významní umělci

V pátek 6. ledna zemřel krnovský výtvarník Svatoslav Böhm. Bylo mu 89 let.

Jeho podpis nechybí u řady monumentálních realizací v architektuře a interiéru, je autorem i mnoha plakátů, knižních přebalů a ilustrací nebo firemních značek. V 50. letech minulého století vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Brně.

"Jak informoval jeho přítel Ladislav Steininger, pohřeb se uskuteční v pátek 13. ledna v 15.00 hodin v poutním kostele na Cvilíně," uvedlo město na facebooku.

​Jen o čtyři dny později, v úterý 10. ledna, ve věku 93 let naposledy vydechl slavný loutkář Jaroslav Janiš. "Rodák z Prostějova zakotvil v Krnově jako textilák v tehdejších Závodech Stanislava Kostky Neumanna. V roce 1952 společně se svou manželkou Eliškou patřili ke skupince zakladatelů loutkářského kroužku, který se postupem času proměnil v amatérský loutkářský soubor Krnováček," řekla jedna z jeho členek Šárka Kleinová.

[chooze:article;value:482784]

Janiš získal několik ocenění, nejvíc si vážil čestného loutkářského odznaku národního umělce Josefa Skupy z roku 1978.

"Jaroslav Janiš byl však především skromný a obětavý člověk s velkým srdcem. Poslední přání mu již bohužel loutkáři nesplní, budou se však snažit udržet a rozvíjet loutkářskou tradici, kterou v roce 1952 se skupinkou kamarádů započal a které zasvětil celý svůj život," dodala Kleinová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.