Silné zemětřesení zasáhlo Indonésii. Otřesy vyděsily i lidi v Austrálii

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v hloubce zhruba 95 kilometrů. Podle seismologů poté následovalo ještě několik slabších otřesů o síle 5,5 stupně, píše portál Mirror.

Zda si zemětřesení vyžádalo nějaké oběti či značné škody, zatím není známo. Indonéský Meteorologický, klimatologický a geofyzikální úřad (BMKG)  ihned varoval před možným vznikem tsunami. Po několika hodinách svou výstrahu zrušil.

[chooze:article;value:471828]

Úřady ale okamžitě vyzvaly lidi v řadě oblastí, aby se vydali do vyšších poloh. Kromě tamních obyvatel vyděsilo silné zemětřesení také Australany.

Podle Amy Hetheringtonové, která se přistěhovala do australského Darwinu před 10 lety, to bylo nejsilnější zemětřesení, jaké tam zažila. "Bydlíme v dvoupatrovém domě, takže jsme cítili, jak se všechno otřásá. S manželem jsme vstali a pozorovali jsme věci na policích s obavami, že spadnou," citoval portál The Guardian Hetheringtonovou.

Další z tamních obyvatelek se zase strachovala, že jí spadne dům. "Všechno se třáslo. Myslela jsem si, že můj domov se rozpadne," doplnila Tracy Wedelová.

V listopadu zasáhlo největší indonéský ostrov Jáva zemětřesení o síle 5,6 stupně Richterovy škály. To si vyžádalo okolo 600 obětí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.