Mutace kraken hrozí další vlnou. Odborníci zkoumají, co na ni vakcíny

Svět si už oddechl, že má koronavirovou pandemii definitivně za sebou. Jenomže nová mutace XBB.1.5 alias kraken dělá epidemiologům znovu vrásky na čele. 

Podle WHO si ji mezi sebou lidé předávají zatím nejrychleji ze všech, upozornil portál Fortune. A špatnou zprávou je, že kraken dokáže v řadě případů obejít imunitu získanou očkováním. Z výzkumu imunologa Christophera Chiu navíc vyplývá, že ho nezastaví ani čtvrtá posilovací dávka vakcíny proti covidu-19.

Není to ale pravidlem. "Vidíme tady normální proces evoluce viru, není to nic nečekaného," uklidňuje Chiu. Na severovýchodě USA, jedné z nejproočkovanějších oblastí světa, se ale plní nemocnice rychlostí blesku.

[chooze:article;value:483168]

Je jen otázkou času, než kraken zaplaví i evropské státy, varoval německý epidemiolog Hajo Zeeba z Leibnizova institutu. "S určitou jistotou lze říct, že se tato varianta stane dominantní i v naší zemi," řekl agentuře DPA. Několik případů už je podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) potvrzených i v Česku.

Hlavních příznaků obávané varianty je zatím desítka. Patří mezi ně bolest v krku, ucpaný nos, rýma, kýchání, suchý kašel, bolest hlavy, kašel s hleny, chraplavý hlas, bolesti svalů a proměny čichu.

Česko hlásí velký nárůst respiračních onemocnění (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.