Lidé s covidem budou zase volit z aut. Místa jsou ve všech okresech. MAPA

Už v úterý odpoledne hasiči připravovali speciální volební stanoviště v Havlíčkově Brodě. "Naším úkolem je vytvoření drive-in stanovišť a zajištění jejich provozu po technické stránce," prohlásila mluvčí hasičů Petra Musilová.

Podobné bude nejméně jedno v každém okrese po celé republice. Například jihlavské volební drive-in místo bude na parkovišti u nového sociálního centra. "Řidič přijede v automobilu, nevystupuje z auta, dostane volební lístky, které pak vhodí do přenosné volební urny," sdělila mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

Je to podobné jako během krajských voleb v roce 2020 a parlamentních v roce 2021. Tehdy se tímto způsobem v obou případech zúčastnilo necelých pět tisíc voličů. "Hlasovat se bude už 11.ledna od 8 do 17 hodin," poznamenal mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

[chooze:article;value:483163]

S sebou musí mít každý kromě dokladů i potvrzení od lékaře o nařízené karanténě či izolaci v souvislosti s nemocí covid-19. Ostatní nemocní mohou ještě i v den voleb zažádat o přenosnou urnu na příslušném obecním či městském úřadě nebo u své volební komise.

Seznam všech míst, kde můžou volit lidé v karanténě, najdete ZDE. Na volební drive in stanoviště se můžete podívat i na mapě:

Úterý je také posledním dnem, kdy by všichni měli dostat do schránek své hlasovací lístky. Už jen do středy můžete, pokud budete volit jinde než v místě trvalého bydliště, získat potřebný voličský průkaz. Už to ale nejde elektronicky, jen osobně na vašem příslušném úřadě.

Volebních místností bude při prezidentských volbách otevřeno 14 857, 110 z nich je na různých zahraničních konzulátech po celém světě. Až do jejich sobotního uzavření už se ale od úterý kvůli případnému ovlivňování voličů nesmí zveřejňovat žádné volební průzkumy.

Volební vysílání TV Nova

12. ledna První debata: 17:00, TV Nova
Druhá debata: 20:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
13. ledna Speciální Snídaně: 5:55, TV Nova
Mimořádné vysílání: 14:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
14. ledna Kontinuální vysílání: 13:00, TV Nova Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
Debaty bude možné sledovat také na TN.cz, Voyo zde a zde, Nova Plus, Facebooku, TikToku a na YouTube.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.