Kalifornii zasáhly silné bouře. Zemřelo 14 lidí. Evakuovat se mají i Harry a Meghan

Nebezpečné a rozvodněné řeky, zaplavené silnice, lidé odříznutí od zbytku světa. Kalifornii sužují ničivé živly. Své domovy má opustit přes 10 tisíc lidí. Více než 140 tisíc budov se ocitlo bez proudu. Riziko představují bleskové záplavy, sesuvy půdy i stromy, které nevydrží nápor silného větru.

"Nic jsme neslyšeli. Když jsme ráno vstali, všimla jsem si zprávy od našich sousedů. Psali nám, že kvůli tomu stromu a všemu ostatnímu raději odjeli za svými přáteli," řekla médiím obyvatelka zasaženého regionu Monnie Boldtová.

[chooze:article;value:483390]

Silné bouře trápí Kalifornii už několik dní. Od začátku letošního roku už mají řadu obětí. Záchranáři navíc pátrají i po pětiletém chlapci, kterého odnesla velká voda. Jeho osud zatím není známý. Prezident Biden vyslyšel prosby guvernéra a uvolnil pro oblast vládní pomoc.

"Příštích pár dní, možná celý týden, bude náročný. Pro nás tady, ve státě Kalifornie, to bude velká výzva. Ale jako vždy to zvládneme," prohlásil Gavin Newsom, guvernér státu Kalifornie. Extrémní počasí velmi dobře zvládají například surfaři, kteří se za silného větru rozhodli využít velkých vln u mostu Golden Gate v San Franciscu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.