Česká lékařka před soudem. Viní ji ze smrti 7letého německého chlapce

Obyčejná bolest v krku skončila v roce 2017 smrtí sedmiletého Jeremyho ze saské obce Olbernhau, která leží v Krušných horách. Otec tehdy s chlapcem vyrazil do nemocnice v okresním městě Freiberg, kde ovšem malý Jeremy po pouhých pěti dnech zemřel. Více jsme o případu informovali v tomto článku.

U soudu se v těchto týdnech ze smrti chlapečka zpovídají dva lékaři, a to konkrétně 63letá Jarmila D., původem z České republiky, a její 61letý kolega Ashraf S. původem z Egypta. Státní zástupce je po pěti letech vyšetřování obvinil ze zabití z nedbalosti. Podle něj neudělali potřebná vyšetření a chlapec se kvůli tomu udusil.

Soud s lékaři začal už v prosinci a promluvili před ním mimo jiné chlapcovi rodiče, uvedl německý web Tag24.de. "Tři měsíce jsem plakal na pohovce," popsal chlapcův otec Manuel Trübenbach (45), co následovalo po smrti chlapečka. Rodiče také uvedli, že si prosadili převoz Jeremyho z Freibergu do drážďanské fakultní nemocnice. Už se to ale nestihlo.

[chooze:article;value:483036]

​Před soudem už zazněly také dva posudky, které si nechala zpracovat rodina a lékaři. Tyto posudky si ale navzájem protiřečí. Za dva týdny má být proto vyslechnut nezávislý expert. "Pak by to mohlo být podle znaleckých posudků dva na jednoho," doufá otec.

Chlapcovi rodiče, Sandra a Manuel Trübenbachovi, prý ale nepožadují nejtvrdší odsouzení lékařů. "Chceme upozornit na situaci na klinikách a zabránit tomu, aby si něčím takovým prošli ostatní rodiče," uvedli. Adekvátním trestem by podle nich byla vysoká pokuta pro nemocnici.

Lékaři vinu odmítají

Lékaři se u soudu brání, že při léčbě chybu neudělali. Podle Jarmily D. chlapcovi během její služby "bylo lépe". Proto prý neudělala rozbor krevních plynů, který by odhalil vážné problémy. Její kolega zase uvedl, že se snažil k dítěti přistupovat "konzervativně", aby ho "co nejvíce ušetřil".

Případ Adámka z Pardubic: Soud uložil lékařce a sestře podmíněné tresty (4/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.