Ukrajinská armáda je 15. nejlepší na světě. Česko výrazně zaostává

V důsledku událostí na Ukrajině se tamní armáda vyšplhala na 15. příčku v seznamu nejlepších armád na světě. Žebříček každoročně sestavuje společnost Global Firepower. Oproti roku 2022 si Ukrajina polepšila o sedm pozic. V roce 2021 obsadila dokonce až 25. příčku.

"Vzhledem k tomu, že se Ukrajina stále brání Rusku, došlo ke zvýšení jejího ratingu především díky její reakci na agresi, ale také díky finanční a materiální podpoře Západu," vysvětlili analytici letošní výrazné zlepšení ukrajinské armády.

Seznam tří nejsilnějších světových armád zůstává stabilní. Nejsilnější armádou podle analytiků disponují Spojené státy americké. Druhé místo obsadilo Rusko, třetí Čína. Podle deníku The Kyiv Independent organizace zdůraznila, že navzdory kvantitativní síle a materiální výhodě prokázala ruská armáda zásadní omezení ve výcviku, zásobování a připravenosti během války.

[chooze:article;value:483043]

​Do první pětky odborníci zařadili ještě Indii a nově také Velkou Británii, která oproti minulému roku předběhla Japonsko, Jižní Koreu i Francii. První desítku pak kromě již zmíněných doplňuje ještě Pákistán a Itálie.

Česká republika zaujala 48. pozici. Mezi evropskými zeměmi je na 14. místě. V Evropě má podle odborníků po Spojeném království nejsilnější armádu Francie a Itálie. Naopak Dánsko, Finsko, Bulharsko, Slovensko či Rakousko se v žebříčku umístily až za Českou republikou.

Nejhůře ze všech 145 zemí v hodnocení vojenské síly si vede jihoasijský Bhútán, jen o příčku nad ním je západoafrický Benin. Na 143. příčce se umístilo Moldavsko, které tak podle analytiků disponuje nejhorší armádou v Evropě.

Česká armáda pracuje na vyzbrojování. Převzala tank typu Leopard:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.