Začíná sčítání ptáků na krmítkách. Zapojit se může každý

Zapojení do Ptačí hodinky je jednoduché. "Stačí jen nasypat do krmítka, připravit psací potřeby nebo si otevřít on-line formulář a pak 60 minut pozorovat ptačí návštěvníky. Kdo si není jistý, že dokáže poznat druhy ptáků, pomohou mu materiály s vyobrazením druhů. Pokud se stane, že druh neurčíme, také to nevadí. Toto pozorování pak vložíme jako 'neznámý druh'," říká koordinátor Ptačí hodinky Ondřej Belfín z České společnosti ornitologické (ČSO).

Sčítání je určené jak pro jednotlivce, tak i pro kolektivy, například školní třídy. "Čím více se nás do sčítání zapojí, tím kvalitnější informace o přezimujících ptácích získáme. Pozvěte proto ke sčítání i svou rodinu, přátele a známé. Sčítat je jednoduché a zvládne to každý," vyzývá Dita Hořáková z ČSO.

[chooze:article;value:425742]

​Metodika sčítání je stejná jako v předchozích letech. "Z jednoho místa po dobu jedné hodiny zapisujeme u každého druhu vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Vidíme například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich tam šest a po chvíli už jen jedna? Zapišme si u modřinky šestku jako nejvyšší počet pozorovaný v jeden okamžik. Tím se vyhneme tomu, že bychom nějakého ptáka započítali dvakrát," vysvětluje Belfín.

Zapsat můžete všechny ptáky, které uvidíte v okolí krmítka, nejen na něm. Stává se také, že nespatříte ani jednoho opeřence po dobu sčítání. I to je výsledek. "I tyto údaje nás zajímají a jsou pro nás velmi důležité. Jedná se o vědecký výzkum, nikoli o soutěž. Je důležité, aby účastníci odeslali své pozorování, i když jim na krmítko žádný pták nepřilétl. Tyto údaje nám pomohou zjistit, kde ptáci naopak chybí," zdůrazňuje Belfín. 

[chooze:article;value:455023]

​Loni se do Ptačí hodinky zapojilo 35 tisíc sčitatelů, kteří pozorovali přes 707 tisíc ptáků. Díky spolupráci s velkým množstvím dobrovolníků ornitologové během několika let zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. "Nejčastějším hostem krmítek byla loni sýkora koňadra, a to jak v celkových počtech, tak v plošném výskytu. S odstupem za ní byli kosi černí a sýkory modřinky. Skokanem roku byl jak v počtu i četnosti strakapoud velký," připomíná Belfín.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.