Místo přívalů sněhu téměř jarní počasí. Teploty o víkendu budou nadprůměrné

Rekordně vysoké teploty na přelomu roku udělaly definitivní tečku za přírodní sněhovou pokrývkou už i v horských oblastech. Zbytky přírodního sněhu najdeme pouze na vrcholcích Krkonoš od 1 300 metrů nad mořem, v tomto období bylo takto málo sněhu naposledy před 16 lety.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové se milovníci zimních sportů přírodních podmínek pro lyžování nedočkají nejméně do poloviny měsíce. Pokud někde v následujících dnech začne sněžit, nebude to žádná sláva. Víkend s sebou navíc přinese opět spíše jarní počasí.

"Teploty budou stále výrazně nadprůměrné, v sobotu 8 až 12 °C, odpoledne bude i polojasno. V neděli teploty mezi 4 až 8 °C, a jestli budou nějaké srážky, tak hlavně déšť a mrholení," shrnula meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:482773]

Týdenní předpověď podle ČHMÚ

V pátek bude oblačno až zataženo, na jihu přechodně až polojasno. Od jihozápadu může začít ojediněle místy slabě pršet. Přeháňky místy očekávají meteorologové i večer, a to zejména na severu republiky. Ve výšce nad 1 200 metrů se objeví srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C, na severu a severovýchodě místy kolem 1 °C. Nejvyšší denní teploty v rozmezí 8 až 12 °C, na střední Moravě a na severovýchodě Česka kolem 7 °C, v 1 000 m na horách kolem 4 °C. Foukat bude mírný jihozápadní až západní, na Moravě zpočátku severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

I v sobotu počítejte s oblačnou až zataženou oblohou. Během dne bude přechodně polojasno. Ojediněle se objeví přeháňky, večer místy i mlhy. Nejnižší noční teploty budou mezi 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 8 až 12 °C. Slabý jihozápadní vítr 1 až 4 m/s se bude měnit na jižní.

V neděli bude většinou zataženo a místy se během dne objeví ojediněle mlhy, mrholení nebo slabý déšť (zejména na Moravě). Nejnižší noční teploty klesnou ke 4 až 0 °C, v západní polovině Čech ojediněle až na −2 °C. Teploty přes den se v maximech vyšplhají ke 3 až 7 °C. Vítr bude foukat mírný jižní až jihovýchodní o rychlosti 2 až 6 m/s.

[chooze:article;value:481017]

​I na začátku nového týdne bude zataženo až oblačno, na většině území se občasně vyskytne déšť nebo přeháňky, postupně od západu nad 700 metrů srážky sněhové. Na východě i srážky trvalejší. Zpočátku se mohou ojediněle objevit mlhy, a to zejména na Moravě. Nejnižší noční teploty v pondělí očekávají meteorologové mezi +3 až 1 °C, na východě kolem +4 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 4 až 8 °C. Mírný jižní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní.

V úterý bude zataženo až oblačno, během dne až polojasno. Místy se objeví přeháňky, na východě zpočátku trvalejší déšť. Nad 400 m může i sněžit. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat v rozmezí 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Vítr povane mírný západní až severozápadní o rychlosti 3 až 7 m/s.

Od poloviny následujícího pracovního týdne až do pátku bude oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, na horách přechodně bude i sněžit. Nejchladnější noc očekávají meteorologové ve středu, teploty se budou pohybovat mezi +2 až –2 °C, v dalších dnech by mělo být 5 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 5 až 10 °C.

Jaké počasí nás čeká o víkendu? Podívejte se na předpověď: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.