Japonsko chce lidi vystěhovat z Tokia. Dostanou za to miliony jenů

Odměnu v hodnotě jednoho milionu jenů (více než 175 tisíc korun) na jedno dítě nabízí japonská vláda těm obyvatelům Tokia, kteří se odstěhují z hlavního města do jiných částí země. Oproti minulým rokům se tak částka několikanásobně zvýšila. Podle webu Time bylo dříve vypláceno jen 300 tisíc jenů (52,6 tisíce korun) za dítě.

Japonsko tímto krokem reaguje na vylidňování oblastí mimo metropoli, nízkou porodnost a dlouhověkost obyvatel. Například čtyřčlenná rodina by nyní při opuštění Tokia získala příspěvek až tři miliony jenů (více než 525 tisíc korun). Získat příspěvek však není tak jednoduché. A to kvůli tomu, aby se zabránilo podvodům.

[chooze:article;value:469608]

Lidé, kteří si o podporu zažádají, musí prokázat, že v posledních deseti letech více než pět let dojížděli za prací či žili v jedné ze 23 oblastí Tokia. Hlavním bodem ale je, že žadatel bydlel nebo pracoval ve zmíněných oblastech v posledním roce.

Žádost musí být navíc podle chisou.go.jp podána až tři měsíce po přestěhování. Svou práci v Tokiu si žadatelé mohou ponechat. Musí ale pracovat na dálku a do hlavního města nedojíždět.

Japonsko se rozloučilo s premiérem, kterého zabil atentátník (09/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.