Domácnosti začaly šetřit energiemi. Až třetina z nich využívá samoodečty

Většině domácností po enormním nárůstu cen vzrostly zálohy na energie. Vláda zastropovala ceny, aby lidé nemuseli platit přemrštěné částky. Samy domácnosti ovšem také začaly šetřit.

"Když jsme zákazníkům upravovali zálohy na ty zastropované ceny, tak jsme byli sami překvapeni tím, do jaké míry zákazníci šetří, protože pouze deseti procentům zákazníků ze všech jsme zálohy upravovali směrem výše," uvedl mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Správné nastavení záloh je možné i díky samoodečtu spotřeby elektřiny a plynu. Ten by lidé měli provádět jednou za měsíc.

[chooze:article;value:480714]

​"Není potřeba to dělat častěji, distribuční společnosti to přijímají prostě jednou měsíčně a potom zákazník vidí, jestli se ta spotřeba vyvíjí nahoru, nebo dolů. V případě, že zákazník nedělá samoodečty, nejedná se samozřejmě o žádnou chybu, protože my máme odečty od distribučních společností, ty probíhají ale jen jednou ročně," dodal Gazdík.

"Ve chvíli, kdy dodavatelé provádí odečet jenom jednou za rok, tak je těžké stanovit, kdy jaká spotřeba byla prováděna. Většinou se tedy spíše pracuje s tou vyšší cenou ve prospěch dodavatelů, proto by si to lidé měli hlídat," řekl ekonom Štěpán Křeček.

"Určitě doporučuji samoodečet udělat, při takových situacích jako je stěhování nebo změna dodavatele. Pak bude mít zákazník přesně zaznamenanou spotřebu a od té změny bude vědět, že platí jenom za tu vlastní spotřebu," uvedl marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek.

[chooze:article;value:476938]

​Díky pravidelným samoodečtům zákazníci ověří, jakou mají spotřebu a mohou zjistit, jestli skutečně šetří. "Nárůst počtu samoodečtů, který zákazníci dělají, je zhruba meziročně kolem 30 až 35 procent," dodal Matoušek.

"Provádění samoodečtů se vyplácí ve chvíli, kdy se zvyšují ceny dodavatelů energií, protože ve chvíli, kdy provedeme samoodečet, tak starou spotřebu máme započítanou ještě ze starou cenu a nová vyšší cena se započítává až po provedení samoodečtu," vysvětlil Křeček.

"U nás si zákazníci samoodečty mohou udělat pomocí mobilní aplikace nebo pomocí webového portálu, kde jednoduše zadají stav měřidla a my následně zaneseme vše do systému," vysvětlil mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

V budoucnu by se o samoodečty elektřiny mohly starat takzvané chytré elektroměry. Ty by prakticky online odesílaly stav dodavatelům automaticky.

Lidé daleko víc šetří a tak mohou mít nižší spotřebu než je dopředu vypočítaná:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.