Čína protestuje proti testování svých občanů v zahraničí

Čína – země, kde v roce 2019 propukla epidemie koronaviru. A od té doby se rozšířila do všech koutů světa. Teď se tamní vláda po bleskovém rozvolnění preventivních opatření potýká s další epidemickou vlnou.

Spojené státy, Velká Británie, Indie, Japonsko a řada unijních zemí včetně Itálie nebo Španělska zavedly povinné testy pro pasažéry z Číny už před několika dny. Tento týden se přidala Austrálie a Kanada. Čínské úřady hrozí odvetou.

[chooze:article;value:481758]

​"Omezení vstupu přijatá některými zeměmi vůči Číně postrádají vědecký základ. Důrazně se stavíme proti pokusům manipulovat s covidovými opatřeními pro politické účely. Jsme připraveni na základě reciprocity přijmout protiopatření," říká Mao Ningová, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Jen v Šanghaji je nakaženo asi 70 procent obyvatel. Evropská unie už čínské vládě nabídla pomoc s očkováním. Hlavním problémem vzniku nejnovější pandemické vlny v zemi je totiž nízká proočkovanost posilující dávkou a menší účinnost čínských vakcín Sinovac a Sinopharm.

"Kvůli situaci s covidem v Číně se Evropská komise obrátila na své čínské protějšky, aby jim nabídla podporu EU včetně odborných znalostí v oblasti veřejného zdraví nebo vakcín," říká mluvčí Evropské komise Tim McPhie. Čína ale od začátku pandemie tvrdí, že je tamní populace proočkovaná dostatečně, a na unijní nabídku zatím nereagovala.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.