Ptačí chřipka na Tachovsku: Začíná utrácení statisíců slepic

Společnost Česká drůbež, s. r. o., chová ve třech halách přibližně 750 tisíc nosnic. Původně minulý týden v pátek potvrdila nákazu v polovině jedné haly a utraceno mělo být přibližně 110 tisíc slepic.  

"Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo výskyt ptačí chřipky subtypu H5N1 i ve druhé polovině zasažené haly velkochovu nosnic v Brodu nad Tichou na Tachovsku," oznámil v úterý mluvčí SVS Petr Vorlíček. "V ohnisku nákazy se tak nachází zhruba 220 000 nosnic. Budou v souladu s legislativou utraceny," doplnil.

Vybíjení drůbeže začne v úterý. Při utrácení bude asistovat i několik jednotek hasičů, kteří přijeli na místo. Hasiči připravili náčiní pro dekontaminaci lidí, kteří v budově byli, i aut, která na místo přijedou.

[chooze:article;value:481926]

"Nyní dochází k utěsnění haly, do které bude vpuštěn plyn," vysvětlil krátce před polednem mluvčí hasičů Petr Poncar. "Plyn, tedy oxid uhličitý, bude vpuštěn hadicemi do haly," doplnil s tím, že v tu chvíli už budou všichni mít na tvářích masky. 

Připravené jsou kontejnery, ve kterých se utracená drůbež převeze do kafilérie. "Není však jisté, jestli se převezení utracených nosnic podaří ještě během dneška," upozornil Poncar v úterý. 

"Výsledky průběžně vyšetřované drůbeže ze zbývajících dvou hal jsou zatím negativní," sdělil v úterý Vorlíček. "Kolem ohniska byla v souladu s legislativou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření," dodal.

Nové ohnisko ptačí chřipky objevili v úterý veterináři v malochovu slepic v Kozojedech v okrese Jičín. Okamžitě zavedli nezbytná opatření.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.