Počet vražd v Ústeckém kraji stoupá. Bylo jich nejvíce z Česka

Na Ústecku se loni vraždilo nejvíc v rámci celé republiky. Za celý rok tam násilně zemřelo 20 lidí, o rok dříve kriminalisté vyšetřovali jen devět vražd. "Nejčastější vraždy jsou mezi osobami blízkými, oběti pachatele znaly nebo se s nimi předtím setkaly," uvedl policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Statistiky za prosinec ještě nejsou hotové, ale do konce listopadu bylo v celé republice zavražděno 150 lidí, to je bezmála o polovinu víc než za stejné období předchozího roku. "Myslím si, že většina těch vražd je afektivních. Frustrace, to znamená nemožnost dosáhnout cíle, plodí agresi," řekl psycholog Slavomil Fischer. 

Tvrzení o vraždách mezi blízkými dokládá vražda ženy a dvou dětí z loňského září. Manžel měl zastřelit celou svou rodinu v Měšicích u Prahy. "Třiačtyřicetiletý otec rodiny postupně zastřelil dvě nezletilé děti, 39letou manželku a následně svou legálně drženou zbraň obrátil proti sobě," sdělila policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. 

[chooze:article;value:468323]

V srpnu podobnou tragédii vyšetřovali kriminalisté v Rožnově pod Radhoštěm. "Devětačtyřicetiletý muž zastřelil svoji 35letou družku a své dvě děti. Poté zbraň obrátil proti sobě," připomněla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

"Lidi jsou nespokojení, jsou ve strachu, mají nějaké plány a nemůžou jich dosáhnout. Vznikají konflikty v domácnosti, v partnerských vztazích, s blízkými a okolím," vysvětlil psycholog Slavomil Fischer. Čtyři vraždy byly loni na objednávku, dalších pět bylo loupežných a tři se sexuálním motivem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.