Kdo by doprovodil kandidáty na Hrad? Někteří už mají jasno, znají i mluvčí

Andrej Babiš (ANO) je zručný v pečení vánoček a občas vypomůže své ženě Monice v kuchyni. Danuše Nerudová má zase krásné vztahy s blízkými a generál Petr Pavel je milovníkem chalupaření a flanelových košil.

Podle předvolebních průzkumů se ukazuje, že Češi informace o soukromí kandidátů milují. Podle politologů by nás v současné době spíš mělo zajímat, jaké spolupracovníky s sebou budoucí prezident anebo prezidentka přivedou na Hrad.

Svým týmem se už od začátku oznámení kandidatury netají předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Bych si vzal s sebou ten tým, který byl na Úřadu vlády, paní Tünde Bartha a pana Vladimíra Vořechovského a další lidi," řekl expremiér Babiš. "Funkce premiéra je podstatně náročnější než funkce prezidenta, tam je ta jasná zodpovědnost, takže tito kolegové mají tu zkušenost," dodal.

[chooze:article;value:480964]

​Jasno má už i bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel. Ten jména spolupracovníků v případě zvolení prezidentem oficiálně oznámil v úterý. Na Hrad by s ním šla jeho současná tisková mluvčí Markéta Řeháková.

"Na post šéfa kanceláře jsme se domluvili s paní Janou Vohralíkovou, která až doposud zastávala funkci šéfky kanceláře Senátu. Je to žena, která má nejen obrovskou profesní zkušenost, ale také lidský kredit, takže já jsem dal nejen na doporučení, ale také na rozhovor s ní," dodal Pavel.

Jména svých možných spolupracovníků naopak doposud nezveřejnila kandidátka Danuše Nerudová. "V tuto chvíli nechci říkat žádná konkrétní jména. Vedeme jednání. Nicméně lidé, se kterými hovořím, mají svá zaměstnání, rekrutují se z diplomatických kruhů, Úřadu vlády ČR a já je nechci ohrožovat. Myslím si, že je to ještě velmi předčasné, že porcujeme medvěda, aniž by ještě někdo postoupil do druhého kola," vysvětlila.

[chooze:article;value:480991]

​Podle politologů je právě výběr spolupracovníků hodně důležitý. "My na příkladu Pražského hradu a prezidentské kanceláře za Miloše Zemana jsme viděli výrazný ústup od profesionality, prostě pánové Zeman, Mynář, Ovčáček, Nejedlý si počínali jako by obývali nějakou chaloupku čtyř přátel a existovala pro ně nějaká specifická pravidla," zhodnotil politolog Lukáš Jelínek.

Na budoucí organizaci úřadu Pražského hradu anebo majetkové poměry se TV Nova ptala všech devíti kandidátů. Jejich odpovědi na jednačtyřicet otázek už teď najdete na webu TN.cz v sekci Cesta na Hrad.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.