EU plánuje summit v Kyjevě. Chce probrat podporu Ukrajiny

Rozbitá okna, díry po střelách, oběti na životech. To je ukrajinská každodenní realita. "Stavěli jsme tenhle dům pět šest let z našich platů. Co bych mohl říct, jsou to bestie. To nejsou lidi, to jsou bestie," sdělil muž zraněný při útoku v Kyjevě Anatolij Kaharlyckyj.

Během ruského raketového útoku v troskách budovy zemřela Anatolijova 36letá snacha. On sám skončil se zlomenými žebry a řeznými ranami na zádech na Nový rok v nemocnici.

[chooze:article;value:482232]

Od začátku roku ukrajinská armáda sestřelila více než 80 ruských dronů. Polovina z nich mířila na Kyjev. Další masivní údery Rusko podle Zelenského plánuje. "Máme informace, že Rusko plánuje dlouhodobou vojenskou kampaň za použití íránských dronů. Sází pravděpodobně na naše vyčerpání, na vyčerpání našich lidí, naší protivzdušné obrany, naší energie," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

O vojenské i ekonomické pomoci Ukrajině budou 3. února přímo v Kyjevě jednat představitelé Evropské unie. Řada jednání čeká v souvislosti se složitou bezpečnostní situací i členské státy NATO. Někteří členové totiž požadují zvýšení výdajů na obranu tak, aby současná dvě procenta HDP byla minimem, které musí splnit všechny státy. Řada zemí přitom tohoto kritéria dlouhodobě nedosahuje. Například výdaje Česka se pohybují pod 1,5 procenta.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.