Velký dotazník pro prezidentské kandidáty: Poslanec Andrej Babiš

Jedním ze tří favoritů na vítězství v prezidentských volbách je bývalý premiér Andrej Babiš. Ten se do politiky dostal v roce 2012, kdy založil hnutí ANO. Následně se stal jeho předsedou. Do Poslanecké sněmovny se dostal po volbách, které se konaly o rok později. Tehdy se stal vicepremiérem a ministrem financí ve vládě Bohuslava Sobotky. V té době tvrdil, že se prezidentem nikdy stát nechce. 

Z pozice ministra financí byl kvůli četným skandálům v roce 2017 odvolán. Byl kvůli němu dokonce vytvořen zákon o středu zájmů, jemuž se přezdívá "lex Babiš". K moci se však dostal znovu o pár měsíců později, kdy hnutí ANO zvítězilo ve volbách. Z Babiše se tak stal premiér. I přes to, že kritika kvůli možnému střetu zájmů neustávala. 

Podnikatelské zkušenosti sbíral Babiš ještě za socialismu v Maroku. Později byl v čele společnosti Agrofert. Kromě koncernu, který má řadu dceřiných firem, koupil například mediální společnost Mafra. V poslední době je Babiš v médiích často propíraný kvůli kauze Čapí hnízdo, kde je prezidentský kandidát jedním ze dvou obviněných. 

[chooze:article;value:482125]

Politika a názory

Plánujete využít pravomoc vyhlásit amnestii nebo udělovat prezidentskou milost? Podle jakých kritérií? Udělil/a byste milost i někomu odsouzenému za vraždu? Co se týče milostí, posuzoval bych každý případ individuálně po poradě se svými odbornými poradci a ministerstvem spravedlnosti. K plošné amnestii nevidím důvod. U vraždy a jiných těžkých trestných zločinů si milost v tuto chvíli nedokážu představit.
Jmenoval/a byste vládu, v níž by byli i členové SPD nebo jejíž člen by byl trestně stíhán? Prezident nemá pravomoc měnit výsledky voleb, tudíž vždy a bez prodlení pověřím sestavením vlády vítěze voleb. Poté je kompozice zcela na novém premiérovi.
Které nejdůležitější kroky byste chtěl/a stihnout během prvních 100 dní ve funkci? Otevřít Hrad a Lány občanům, zrušit bezpečnostní kontroly a udělat z Hradu zase místo, kde se lidé rádi setkávají. Také bych udělal sérii výjezdů do obcí na setkání s občany, abych se dozvěděl o jejich aktuálních problémech a navrhl řešení.
Kam byste zamířil/a jako na svou první zahraniční a domácí cestu? Většina prezidentů jela na první zahraniční cestu na Slovensko a tuhle tradici bych neměnil. O domácí destinaci zatím jasno nemám.
Jakým směrem byste se snažil/a vést českou zahraniční politiku? Měla by být podřízena rozhodnutím vlády? Zahraniční politiku České republiky stanovuje vláda a aktivity prezidenta by měly být s vládou koordinované. Prezident má dle mého názoru otevírat nové mimoevropské trhy pro české firmy a pomáhat jim v ekonomické diplomacii. Využil bych to obrovské množství kontaktů, které mám, aby naše firmy mohly expandovat na nové trhy a prošly nadcházející krizí v co nejlepším stavu.
Prohluboval/a byste vztahy s Ruskem, Čínou, USA a EU? Vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu a stažení Ruska z Ukrajiny, ukončení války a mírová jednání musí být v režii světových lídrů. V případě Číny se musíme chovat stejně jako další členové EU. Dlouhodobě máme negativní obchodní bilanci, dovážíme 10krát víc, než vyvážíme. A to je třeba postupně narovnat.
Jak by se měl řešit konflikt na Ukrajině? Konflikt na Ukrajině by se měl řešit diplomaticky. Je jasné, že je Rusko agresor, že musí Ukrajinu opustit, že by se mělo vyhlásit příměří. A světoví politici by si měli sednout za jeden stůl a jednat o ukončení války.
Chtěl/a byste využít své případné autority coby prezident/ka a podpořit některé zákony? Podpořil bych všechny zákony, které by pomohly zvýšit životní úroveň seniorů, rodin s dětmi, samoživitelek, zdravotně postižených, živnostníků, zaměstnanců i zaměstnavatelů. Dále bych podpořil vrácení slev na jízdné pro důchodce a studenty nebo navýšení rodičovského příspěvku. Jsou ale i další témata, na která bych se zaměřil. Například nedostatek léků, duševní zdraví nebo boj proti násilí na ženách a dětech.
Budete automaticky jmenovat profesory, které vám univerzity navrhnou? Ano.
Měly by se dodržovat ústavní zvyklosti, nebo jste pro kreativní výklad ústavy? Postupoval bych v rámci ústavních zvyklostí.
Měla by být státní vyznamenání udělována i populárním umělcům a osobnostem byznysu? Ano, významného úspěchu, který si zaslouží ocenění, můžete dosáhnout i jako umělec, podnikatel či v každé jiné profesi.
Udělil/a byste vyznamenání členům skupiny bratří Mašínů? Vyznamenání bratrům Mašínovým bych neudělil.
Nechal/a byste si Jiřího Ovčáčka jako mluvčího a Vratislava Mynáře jako kancléře? Pokud ne, kdo bude zastávat tyto posty, pokud budete zvolen/a? Jak už jsem řekl několikrát, na těchto postech bych rád viděl své spolupracovníky, které už znám roky a byli se mnou i na Úřadu vlády. Takže na post kancléřky bych jmenoval Tünde Barthu a na post ředitele tiskového odboru Vladimíra Vořechovského.
Jak se stavíte k otázce Benešových dekretů? Jejich platnost trvá a pro ČR je to základ poválečného uspořádání státu. Jako prezident nedopustím žádnou revizi a negativně se stavím i k pořádání sjezdů Sudetendeutsche Landsmannschaft na našem území.
Jaký máte názor na sňatky homosexuálů? Jsem pro to, aby registrovaní partneři mohli mít stejná práva a povinnosti jako manželé.
Jaký máte názor na eutanázii? Nesouhlasím. I v beznadějných případech věřím na zázrak.
Měly by se v současné době zvyšovat daně?
Měly by se snižovat sociální dávky?
Určitě neměly, za našeho působení se daně snižovaly o stovky miliard, které tato vláda lidem vysává z úspor de facto inflací, která nahradila zvýšení daní a ze které meziročně do konce listopadu zinkasovala 116 miliard korun navíc. Ženou tisíce lidí na přeplněné úřady práce, kde se tísní v nekonečných frontách, aby si mohli s prosíkem požádat o pomoc, která také může přijít až za několik měsíců. Je to katastrofa. Důchodci, kteří celý život platili daně, musí doslova žebrat na úřadech. Tahle vláda zaspala a zase jen dělá to, co dělala vláda Petra Nečase. Tupě škrtají, ale na své peníze si nesáhnou, dokonce si platy významně navyšují. Ještě upraví služební zákon, aby mohli mít více kamarádíčků na ministerstvech a podojit stát. V tuto chvíli je třeba šetřit na provozu a také na platech politiků. Sociální dávky by se snižovat neměly, je ale třeba je kontrolovat. A hlavně vyplácet včas, což se neděje.
Co říkáte na policejní kontroly na Pražském hradě? Je vhodné je ponechat, či odvolat? Jednoznačně bych Hrad otevřel. Podobně bych to udělal s Lány.
Jaký je váš postoj k ukončení výroby aut se spalovacími motory a k využívání fosilních paliv v energetice? Podporujete využívání jaderné energie? Premiér sliboval v prosinci 2021, že nepřipustí, aby Evropa odsouhlasila ukončení výroby spalovacích motorů. A pak v rozporu se svým slibem s tím v Bruselu souhlasil. Tím podle evropského komisaře Bretona ohrozil až 600 tisíc pracovních míst v Evropě. Zase budou biti chudší spoluobčané, jelikož nebude v jejich silách si koupit nový elektromobil, který je několikanásobně dražší než normální auta. Za podporu jaderné energie jsem v Evropské radě jako premiér bojoval dva roky a také jsem ji společně s kolegy prosadil jako nízkoemisní zdroj. Premiér sliboval, že se nepodvolí Green Dealu, ale pak v Bruselu dokonce hlasoval pro jeho další zpřísnění, což zaplatí všichni občané v ČR. Je jasné, že Evropa po ruské agresi na Ukrajině nemůže tak rychle odejít od uhlí. Naše vláda ostatně připravila tendr na dostavbu Dukovan.
Je podle vás namístě znárodnění ČEZu či zdrojů energie, včetně těch alternativních? Stát by měl vykoupit minoritní akcionáře v ČEZu, aby to byla plně státní společnost. Takže nikoliv znárodnění, ale vykoupení za tržní hodnotu.
Jaký je váš názor na přijímání uprchlíků z válkami zasažených zemí? Musíme pomáhat lidem, kteří prchají před válkou. Všichni jsme viděli ten rozdíl. Když začala válka na Ukrajině, tak v drtivé většině případů to opravdu byly matky s malými dětmi, dále staří lidé či hendikepovaní. Pokud se podíváte na fotografie uprchlíků na jižní hranici schengenského prostoru, tak vidíte naprosto jiný obrázek. U ilegální migrace, která přichází balkánskou cestou, jde o ozbrojené agresivní mladé muže, kteří platí tisíce eur organizované pašerácké mafii za to, že je dovede do Německa. Evropa musí zabránit ilegální migraci rozšířením schengenského prostoru tak, aby začínal na moři. A také bojem proti pašerákům.
Měla by Česká republika přijmout euro? Určitě ne, potřebujeme nezávislou ČNB, která bude dělat rozumnou měnovou politiku. Euro byl ekonomický projekt, který se změnil na politický, a eurozónu je třeba reformovat, některé státy jsou předlužené.
zdroj: TN.cz

Majetkové poměry

Vlastním dům, pozemky a byt a mám dostatek zdrojů.
zdroj: TN.cz

Rodinné poměry

Jsem ženatý, mám 4 děti, 4 psy, rád spím a jezdím na dovolenou k moři.
zdroj: TN.cz

Zdravotní stav

Je dobrý, užívám léky na tlak, kouřit jsem přestal před 26 lety.
zdroj: TN.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.