Pětkrát operovaná kolena i plicní embolie. Kandidáti na Hrad popsali své zdraví

Jak se zdá, všichni kandidáti, kteří se letos utkají v boji o prezidentské křeslo, jsou ve skvělé kondici. Ani jeden z nich na otázku, zda trpí nějakou závažnější nemocí, neodpověděl kladně. "Trpím spíše vícero drobnými neduhy odpovídajícími mému věku," přiznal poslanec Jaroslav Bašta (SPD).

Závažné choroby, úrazy a operace

Přestože se všichni kandidáti pyšní skvělým zdravotním stavem, nebylo tomu tak vždy. Někteří z nich přiznali, že v minulosti prodělali těžké nemoci i operace. 

[chooze:article;value:480964]

"Prodělal jsem plicní embolii. Co se týče úrazů, měl jsem běžné úrazy při sportu, jako třeba zlomenou ruku či zhmožděné kotníky a koleno," prozradil na sebe bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. 

Několik úrazů za sebou má i kandidát Karel Diviš. "Vážné úrazy mám spojené hlavně se sportem. Měl jsem zranění hlavy, přesněji otok mozku. Navíc mám pětkrát operovaná kolena," prozradil mladý podnikatel. Jaroslav Bašta podotkl, že podstoupil operaci žlučníku.

[chooze:article;value:479341]

Ekonomka Danuše Nerudová, generál Petr Pavel, Andrej Babiš (ANO), Pavel Fischer, Marek Hilšer a Josef Středula žádné vážnější úrazy ani nemoci podle svých slov nikdy neprodělali.

Užíváte pravidelně nějaké léky?

První, kdo zodpověděl otázky pro prezidentské kandidáty, byl poslanec SPD Jaroslav Bašta. "Užívám mimo jiné léky na snížení krevního tlaku," vysvětlil a se stejným problémem se přidali i poslanec Andrej Babiš a odborář Josef Středula, kteří léky na vysoký tlak berou také.

[chooze:article;value:481264]

"Užívám léky na hypertenzi, která je kompenzovaná, a proti srážení krve. Beru je dočasně po plicní embolii," přiznal lékař Tomáš Zima, že nemoc, kterou v minulosti prodělal, má stále malou dohru.

Ostatní kandidáti uvedli, že žádné léky neužívají. "Žádné léky pravidelně neužívám," odpověděla bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Stejnou odpověď měl i mladý senátor Marek Hilšer. Petr Pavel, Pavel Fischer ani Karel Diviš žádné medikamenty pravidelně neberou.

[chooze:article;value:479794]

Kandidáti jsou téměř bez neduh

Problémy s alkoholem či jinými návykovými látkami zavrhli všichni potvrzení prezidentští kandidáti a taktéž všichni uvedli, že nikdy neléčili ze žádné závislosti. Andrej Babiš však přiznal, že ještě před 26 lety kouřil, pak se ale rozhodl přestat.

Prezidentští kandidáti představili své volební spoty. Podívejte se, co na ně říkají odborníci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.