Odhalte demenci u členů rodiny. Varovné signály poznáte i při vánoční návštěvě

Při rodinných návštěvách během vánočních a novoročních oslav byste se podle odborníků měli soustředit na chování vašich příbuzných. Mohli byste tak snadno odhalit přítomnost ranné fáze demence. Lékaři z britské Národní zdravotnické služby, které citoval deník Mirror, proto upozorňují na několik varovných signálů.

Jedním ze znaků může být dezorientace a zmatení ve známém, ale zřídkakdy navštěvovaném prostředí. Pokud byli o svátcích příbuzní u vás, nebo jste naopak společně navštívili někoho dalšího, a zdálo se vám, že se někdo z nich špatně orientuje, zbystřete.

Lékaři také upozorňují, že jedním z varovných signálů je i zapomínání a pletení jmen členů rodiny. Takové zmatení pak může u nemocných lidí způsobovat rozpaky a být také jedním z možných příznaků přicházející demence.

[chooze:article;value:477695]

​Dalším signálem může být i to, pokud váš příbuzný zapomene na nějaký dárek. Na vině může být jeho zapomenutí doma, nebo i úplné nepořízení.

Zapomínání se ale týká například i připravování štědrovečerní večeře nebo pochutin při návštěvách. Například, když člověk zapomene zapnout troubu nebo podává chody ve špatném pořadí.

Nejčastějším typem demence je Alzheimerova choroba. Podle Státního zdravotního ústavu se do roku 2050 bude v České republice s touto nemocí potýkat přibližně 280 tisíc lidí. Celosvětově je nemocných už více než 44 milionů lidí. Statistiky ale nikdy nemohou být stoprocentně přesné. U mnoha lidí je totiž nemoc diagnostikována pozdě. Příznaky totiž bývají často zaměňovány s náladovostí, nešikovností a jinými projevy stáří.

Vědci oznámili průlom. Úspěšně testují lék na Alzheimerovu chorobu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.