Sbohem a šáteček, rozloučil se Zeman. Podpořil pomoc Ukrajině

V podělí přednesl prezident Miloš Zeman svůj tradiční vánoční projev. Letošní poselství bylo ve funkci prezidenta jeho posledním. Hned v úvodu proto informoval, že bude hovořit o něco déle, než je jeho zvykem.

Prezident Zeman rozdělil svůj poslední vánoční projev do dvou částí. V té první části vyzdvihl několik událostí uplynulého roku. "Nejvýznamnější z nich byla bezesporu ruská agrese na Ukrajině," řekl. Plně pak podpořil Českou republiku v pomoci bojující Ukrajině. "Věřím, že tlak svobodných zemí přiměje dříve či později Rusko, aby území Ukrajiny opustilo," dodal.

Připomněl, že byl vždy stoupencem korektních ekonomických vztahů s Ruskou federací, a to zejména kvůli dodávkám relativně levných energetických surovin. "Ale jsou situace, kdy ekonomické zájmy musí ustoupit zájmům bezpečnostním a celosvětová bezpečnost, a tedy i bezpečnost České republiky, je touto agresí ohrožena," vysvětlil změnu svého postoje.

[chooze:article;value:479032]

Dalším problémem, který prezident vyzdvihl, byla energetická krize. Na vině růstu cen elektřiny a plynu je podle Zemana nejen ruská agrese na Ukrajině, ale i "zelený fanatismus Green Deal". Do něj se prezident Zeman opřel už ve svém loňském poselství.

Dále vyzdvihl inflaci. Vinu za zdražování podle prezidenta nese zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou, a proto prý využil svého oprávnění a jmenoval členy bankovní rady z řad odborníků, kteří byli oponenty zvyšování úrokových sazeb.

Dalším faktorem inflace je pak podle prezidenta státní rozpočet. "Vetoval jsem novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2022 se šíleným deficitem 375 miliard korun. Domnívám se, že zejména na příjmové straně musí vláda přijmout návrhy ekonomů, které se týkají zejména daňové oblasti," upozornil.

[chooze:article;value:480991]

32 let v politice

Prezident Miloš Zeman brzy zakončí nejen svých 10 let v čele státu, ale i 32 let na české politické scéně. V druhé části proslovu proto zavzpomínal na několik světlých i tmavých momentů, které jeho politickou dráhu doprovázely.

Zavzpomínal i na svou minulost v ČSSD, do jejíhož čela byl jmenován v roce 1993. V roce 1989 se stal předsedou vlády. "Splnil jsem tak svůj slib, že sociální demokracie vstoupí do vládní budovy hlavním vchodem, nikoliv vchodem pro služebnictvo," řekl.

Podle prezidenta Zemana uskutečnila vláda v době, kdy stál v jejím čele, tři základní reformy. První byl vznik krajské samosprávy, jako druhou zmínil profesionalizaci armády a jako třetí uvedl privatizaci bank.

Jako hlavu státu jej zvolili občané v roce 2013. "Jako prezident republiky jsem se v první řadě snažil hájit české národní zájmy," zdůraznil. Takovým zájmem je podle něj zejména podpora exportu, prosazování ekonomické diplomacie a udržování korektních vztahů s "pokud možno všemi významnými zeměmi světa".

[chooze:article;value:480964]

Odchod do důchodu

Na závěr svého posledního vánočního proslovu prezident Zeman prozradil, kam jeho cesta povede dál. V důchodu plánuje číst knihy a "tak trochu i vzpomínat".

Už teď ale ví, na koho vzpomínat nebude. "Jako každý politik jsem se občas setkával přímo, nebo zprostředkovaně i se závistivými a zakomplexovanými nulami, ať už mezi politickými komentátory, mezi neúspěšnými politiky i jinde. Na tyto nuly zapomenu první den svého starobního důchodu," řekl.

"A naopak budu vděčně a s úctou vzpomínat na všechny ty, s nimiž jsem měl tu čest pracovat pro republiku," uvedl. Své politické působení tak odchodem z prezidentské funkce ukončí.

Vzápětí dodal, že je čas se rozloučit. "Bylo to krásné a bylo toho dost," řekl a v závěru svého posledního vánočního poselství se nezapomněl rozloučit. "Sbohem a šáteček," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.