Češi byli letos rekordně štědří. Navzdory krizi dali na charitu skoro 15 miliard

Jan trpí vzácným onemocněním svalů. Ruce i nohy má ochrnuté. Doposud bydlel v devátém patře ostravského paneláku. Ven chodil jen několikrát za rok. Díky obrovské vlně solidarity se mohl přestěhovat do řadovky. "Je to jako by vás někdo osvobodil z vězení," oddechl si Jan.

Na dům se podařilo vybrat 8,5 milionu korun. Dárci Janovi nejčastěji poslali 5 tisíc korun, ale byli mezi nimi i tací, kteří poslali přes 50 tisíc. "Moc si všech vážím a mám k nim obrovskou úctu," dodal Jan. Novostavba je vybavena technikou, díky které jej jeho sedmdesátiletý otec už nemusí v rukou přenášet do koupelny nebo na záchod. Kdykoliv také může vyjet na vozíku nebo posteli ven.

Dobročinné organizace i přes ekonomickou krizi hlásí rekordní nárůst dárců. "Když je krize, lidé se nad sebou zamyslí a začnou myslet nejenom na sebe, ale i na druhé," vysvětlila fenomén štědrosti psycholožka Ludmila Mrkvicová.

[chooze:article;value:481086]

Třeba v Ostravě prodala Charita o třetinu více nocleženek pro bezdomovce než loni. "Díky padesátikoruně věnované Charitě Ostrava můžeme poskytovat nocleh zdarma," prozradil mluvčí Charity Ostrava Dalibor Kraut.

Pomoc pro potřebné lidé stále častěji také posílají přes QR kód. Místo 90 korun přes dárcovské esemesky přispívají 190 korunami. Charita tak mohla koupit také více hraček pro sirotky na Ukrajině. "Obdarovali jsme mnohonásobně více dětí," těšila se vedoucí humanitárních projektů ostravsko-opavské diecéze Veronika Mechová.

Už loni se na dobročinné účely podle Fóra dárců vybralo téměř 12 miliard korun. Letos se objem darů navýší až o 3 miliardy. Nejvíce Češi přispívali na pomoc Ukrajině.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.